Fagmur er en mur som er inndelt i fag, det vil si at den er inndelt i avgrensede felter, for eksempel i utmurt bindingsverk av trevirke.

Faktaboks

Etymologi
av nedertysk vak eller tysk Fach, ‘mellomrom’, ‘avdelt rom’
Også kjent som

fakkmur

Etymologi

Tradisjonelt utmurt bindingsverk i Oslo ble av tømrere og murere i eldre tid kalt fakkmur, men både dette og synonymet fagmur er sjelden å finne i faglitteratur om bygningsfag. Det har vært brukt som synonym for utmurt bindingsverk i Oslo.

Et tilsvarende tysk ord, Fachmauer, er ukjent. Bindingsverk heter på tysk Fachwerk. Det har gitt oss lånordet fagverk, som på norsk har en annen betydning relatert til moderne ingeniørkonstruksjoner. Men Fachwerk brukes nå også på tysk med samme betydning. Et fag i bindingsverk betegnet opprinnelig mellomrommet mellom to stendere.

dansk betyr 'et fag' rommet mellom to bindinger på tvers i et hus av bindingsverk. På tysk brukes nå ordet Fach eller helst Gefach om rommet mellom fire eller flere konstruktive ledd i fagverk eller bindingsverk. Hvis dette inngår i en vegg, må det tettes med en Ausfachung eller fylles med en dør eller et vindu.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg