førsteinstans

Artikkelstart

Førsteinstans er den instans som først fatter vedtak i en sak. Begrepet brukes særlig om den domstolen som behandler og avgjør saken først. Førsteinstansen utgjør første trinn i domstolshierarkiet. En part som er misfornøyd med førsteinstansens avgjørelse, kan anke den til andreinstans, som også kalles ankeinstans.

Tingretten er førsteinstans i både straffesaker og sivile saker, og jordskifteretten er førsteinstans i jordskiftesaker. Andreinstansens avgjørelser kan ankes til tredjeinstans. Lagmannsretten er andreinstans og Høyesterett tredje og siste instans. Selv om forliksrådet ikke er formelt sett en domstol, er den i praksis førsteinstans i de fleste privatrettslige tvister der tvistesummen er under 200 000 kroner, der partene ikke kan velge bort forliksrådet til fordel for tingretten.

I mange andre land består førsteinstans av flere ulike typer av domstoler. Mindre straffesaker og tvister med en relativt lav tvistesum går for andre domstoler enn mer alvorlige straffesaker og større tvistesaker.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg