etylklorid
Molekylmodell av etylklorid. Grå kuler står for karbonatomer. Grønne kuler står for kloratomer. Hvite kuler står for hydrogenatomer. Strekene står for kjemiske bindinger.
etylklorid
Lisens: CC BY SA 3.0
etylklorid
Strukturformel for etylklorid
etylklorid
Lisens: CC BY SA 3.0

Etylklorid er en organisk forbindelse som ved romtemperatur er en gass som lett kan kondenseres til en fargeløs og meget flyktig væske. Etylklorid har en behagelig eterisk lukt og brenner med grønn flamme.

Faktaboks

Også kjent som

kloretan, kloretyl

Uttale
etˈylklorˈid
Kjemisk formel

C2H5Cl

Kokepunkt
12 °C
Tilstand
gass

Etylklorid er en monokloretan. Etylklorid fremstilles av etylen og hydrogenklorid, eller av etanol og hydrogenklorid i nærvær av sinkklorid.

Bruk

Etylklorid brukes i organisk syntese for eksempel til fremstilling av tetraetylbly og etylcellulose. I kjemisk-teknisk industri brukes det som løse- og ekstraksjonsmiddel og i medisinen noe som lokalbedøvelse av huden, for eksempel ved idrettsskader. Ved væskens hurtige fordampning forbrukes så mye varme at huden fryser, og nerveimpulsene lammes midlertidig, slik at det blir mindre smertefølelse.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

etylklorid
Systematisk navn
kloretan

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg