etylenoksid
Molekylmodell av etylenoksid. Grå kuler står for karbonatomer. Hvite kuler står for hydrogenatomer. Rød kuler står for oksygenatomer. Strekene står for kjemiske bindinger.
etylenoksid
Lisens: CC BY SA 3.0
etylenoksid
Strukturformel for etylenoksid
etylenoksid
Lisens: CC BY SA 3.0

Etylenoksid er en giftig gass som brukes til desinfeksjon og produksjon av etylenglykol. Ved kontakt med vann blir etylenoksid langsomt omdannet til etylenglykol, som er relativt lite giftig, men etylenoksid er giftig og etsende og kan bare brukes på instrumenter og lignende. Det er en kjemisk reaktiv forbindelse som danner eksplosive blandinger med luft. Etylenoksid er et viktig petrokjemisk produkt som fremstilles ved katalytisk oksidasjon av etylen.

Faktaboks

Uttale
etylˈenoksˈid

Etylenoksid har kokepunkt 10,7 °C og smeltepunkt −111 °C. Kjemisk formel er C2H4O.

10–15 prosent av Vest-Europas etylenproduksjon benyttes til fremstilling av etylenoksid. Verdens produksjonskapasitet er omtrent 4 millioner tonn per år.

Anvendelse

Etylenoksid er utgangsstoff for en rekke tekniske produkter. Omtrent 60 prosent benyttes for fremstilling av etylenglykol (til blant annet frostvæske for biler). Noen andre produkter fra etylenoksid er polyetylenglykoler, etanolaminer, glykoletere, vaskeråstoffer og tekstilbehandlingsmidler. Etylenoksid dreper insekter og bakterier og benyttes i blandinger med karbondioksid som middel mot utøy.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg