ettersøksjakt

Norsk grå elghund er en allsidig jakthund som brukes som løs- og båndhund på elgjakt, og fungerer ofte som ettersøkshund i eget jaktlag.
Grå elghund
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Ettersøksjakt er jakt etter skadet vilt. Alle som skal drive jakt på storvilt (elg, rådyr, hjort) i Norge er pålagt å ha tilgang til godkjent ettersøksekvipasje (hund og hundefører). Denne må kunne være på skadestedet innen fire timer etter at skaden er oppstått, og viltet skal spores i inntil 24 timer etter skadeøyeblikket.

Viltnemnda i kommunene har lister over hvilke godkjente ettersøksekvipasjer som er til rådighet lokalt, og som kan kalles ut i tilfelle skade. Norsk Kennel Klub har et register over godkjente ettersøkshunder.

Bestemmelsene om ettersøksjakt er omtalt i viltlovens paragraf 34.

Lovens bestemmelser

Den som under jakt eller forsøk på felling skadeskyter storvilt eller kongeørn, plikter å gjøre det han kan for å avlive dyret snarest mulig. Vedkommende plikter å forvisse seg om påskutt dyr er truffet eller ikke. Jegeren og jaktlaget som har skadeskutt storvilt, skal ikke oppta jakt eller skyte nye dyr mens ettersøket pågår. Innen valdets grenser skal ettersøket om nødvendig pågå ut dagen etter skadeskytingen. På annet vald opphører retten til ettersøk og felling ved utgangen av den dag skadeskutt storvilt kom inn på valdet.

Den som under jakt eller felling skadeskyter gaupe, jerv, bjørn, ulv eller kongeørn skal med en gang underrette statsforvalteren og nærmeste politimyndighet. Statsforvalteren avgjør videre gjennomføring og avslutning av ettersøket. De som har deltatt i forsøket på felling eller jakt skal uten godtgjørelse bistå forvaltningsmyndigheten eller politimyndigheten i det videre ettersøket.

Dersom pliktig ettersøk første dag er uten resultat, skal jeger eller jaktlag uten opphold underrette jaktrettshaveren og kommunen eller nærmeste politimyndighet om de faktiske forhold. Jeger og jaktlag som har deltatt ved skadeskytingen av viltet, skal uten godtgjørelse bistå viltmyndighet eller politi i det videre ettersøk.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Unsgård, John Henning og Frøstrup, Johan Christian (2007). Norsk jaktleksikon. Arendal: Friluftsforlaget

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg