Empirisk formel en kjemisk formel for en forbindelse som består av det minste antallet atomer bestemt i en grunnstoffanalyse.

Empirisk formel er en foreldet betegnelse som stammer fra den tiden hvor en grunnstoffanalyse (også kalt elementæranalyse eller forbrenningsanalyse) var den eneste analysemetode man hadde. I en grunnstoffanalyse ble en veiet masse av forbindelsen brent og mengde vann og karbondioksid bestemt kvantitativt. Også mengden av andre grunnstoffer i forbindelsen kunne bli bestemt. Fra disse data kunne den empiriske formel beregnes dvs formelen for forbindelsen med det minste antall atomer som stemte med analyseresultatene.

Formelen var avhengig av hvilke verdier som ble brukt for atomvekten til grunnstoffene f. eks. 1 for H, 12 for C og 16 for O (og mer nøyaktige verdier når de ble tilgjengelig).

Grunnstoffanalysen ble særlig utviklet i tiden fra 1810 til 1840 av Joseph L. Guy-Lussac, Jøns Jacob Berzelius og Justus von Liebig.

Den empiriske formel for eddiksyre er CH2O.Molekylformelen er  C2H4O2 (dvs (CH2O)2).Strukturformelen for eddiksyre er CH3COOH.

Det gamle navnet "empirisk formel" er i dag erstattet med "bruttoformel".

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.