Elektromagnetisk pumpe er en maskin som kan transportere flytende metall eller annen strømførende væske ved hjelp av elektromagnetisme.

Faktaboks

Uttale
elektromagnˈetisk pumpe

Virkemåte

I en vanlig pumpe er det bevegelige mekaniske deler som sørger for den kraften som skal til for å sette væske i bevegelse. Denne kraften blir i en elektromekanisk pumpe erstattet med en kraft skapt av magnetisme.

Rundt en strømførende leder vil det alltid eksistere et magnetfelt. En strømførende leder som blir utsatt for et ytre magnetfelt, vil da oppleve en kraft som virker normalt på retningen av strømmen og magnetfeltet. Dette kan sammenlignes med det som skjer når to vanlige magneter rettes mot hverandre.

Når en væske ledes gjennom en kanal og det sendes en strøm gjennom væsken på tvers av kanalretningen, samtidig som det påføres et ytre magnetfelt, vil den resulterende kraften følgelig skyve på væsken i kanalens retning.

Anvendelse

Elektromagnetiske pumper egner seg for pumping av flytende metaller og ioniserte løsninger, og brukes særlig til pumping av kjølevæsker i kjernereaktorer. Slike pumper kan med fordel brukes fremfor mekaniske pumper fordi de inneholder få deler som trenger vedlikehold. I en kjernereaktor kan ioniserende stråling gjøre vedlikeholdet vanskelig.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg