Elektrisk resonans er en resonans som oppstår i en elektrisk svingekrets når den påføres en vekselstrøm med samme frekvens som kretsen svinger med om den overlates til seg selv, kalt kretsens egenfrekvens. Resonans i elektriske svingekretser benyttes ved trådløs kommunikasjon, for eksempel i radioer.

Faktaboks

Uttale
elektrisk resonˈans
Etymologi
av latin ‘gjenlyde’

En elektrisk svingekrets kan bestå av en spole, en kondensator og en resistans koplet i serie. Dersom spolen har en selvinduktans L, kondensatoren en kapasitans C, og resistansen er så liten at den kan neglisjeres, vil det oppstå en vekselstrøm som svinger med vinkelfrekvensen \(\omega = \frac{1}{\sqrt{LC}}\). Dette kalles egenfrekvensen til svingekretsen.

Tvungne svingninger i kretsen oppstår når den koples til en vekselstrømkilde. Dersom frekvensen til den påtrykte strømmen varieres, finner man at strømmen i kretsen blir størst når vinkelfrekvensen til den påtrykte strømmen er lik egenfrekvensen. Da har man elektrisk resonans. Ved resonans kan strømmen i svingekretsen bli større enn den påtrykte strømmen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg