Fjellklatring. I friklatring brukes tauet kun til sikring ved et eventuelt fall. Bildet er fra ruten «Astroman» på Washington Column i Yosemite Valley, USA. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Ekstremsport er idrett og fritidsaktivitet hvor utøveren tøyer fysiske grenser og/eller utsetter seg for relativt stor skaderisiko.

Faktaboks

Uttale
ekstrˈemsport

Ekstrem, på latin exstremus, kan oversettes med ytterst, og henspiller innenfor sport på at man beveger seg mot yttergrensen av hva man makter eller tåler. Utøvere av ekstremsport utsetter seg for livstruende situasjoner, men det er en kalkulert risiko de utsetter seg for, med krav til strenge forholdsregler. Å drive med ekstremsport krever konsentrasjonsevne og dyktighet, og mot hvor man er villig til å eksponere seg for objektive farer. En viktig drivkraft i ekstremsport er søken etter de grensesprengende og nervepirrende opplevelser hvor man får adrenalin-kick.

Det er gitt ulike forklaringer på hvorfor enkelte mennesker velger å drive med ekstremsport. En kollektiv forklaring at vi lever i et kjedelig, forutsigbart samfunn og derfor trenger å oppsøke spenningsøyeblikk. En individuell, biologisk forklaring er at enkelte mennesker naturlig søker etter mer risikostimuli enn andre.

Eksempler på ekstremsport er fjellklatring, fallskjermhopping (basehopping), hanggliding, paragliding, frikjøring på ski og snøbrett, motocross, terrengsykling, rullebrett, juvvandring, rafting, elvepadling, wakeboard og surfing.

Internasjonale konkurranser i ekstremsport avholdes blant annet gjennom X-Games i USA og i Norge på EkstremsportvekoVoss.

Historikk

Ekstremsport (engelsk extreme sport) er et moderne begrep. Det er ikke noe entydig begrep, og det brukes derfor gjerne ulike benevnelser om fenomenet, som spenningsaktiviteter, risikosport, ungdomssport med mer. Fellesnevneren er at det er stor risiko knyttet til aktiviteten, noe som skiller ekstremsport fra mer ordinær eller konvensjonell idrett.

En foregangsklubb for ekstreme idrettsaktiviteter er den engelske sportsklubben The Dangerous Sports Club som startet med strikkhopping på 1970-tallet, og som seinere introduserte flere nye risikopregede aktiviteter (som basehopping, hanggliding fra vulkaner og sorbing; å være i en stor plastkule som triller ned bratte fjellsider).

På 1990-tallet ble ekstremsport som begrep viden kjent, da vi blant annet fikk X-Games (1995), hvor man konkurrerer i ulike ekstrem-idretter, og etableringen av Extreme sports Channel (1999). Ekstremsport utviklet seg i denne perioden til å bli en omfattende underholdningsindustri. Det utvikles stadig nye og innovative ekstreme idretter, i takt med den teknologiske utvikling, idretter som gjerne henter idéer fra andre idretter.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Magnusson, Calle (2013). Adrenalin. Gyldendal.
  • Breivik, Gunnar (2004). Ekstremsport – et senmoderne fenomen? Idrettsforum.no

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg