motocross

Motocross. Fra et Grand Prix-stevne i Italia 1990.

Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Motocross, i motorsykkelsport terrengløp i en kupert og svinget rundbane.

Faktaboks

Uttale
mˈotocross
Etymologi
av fransk motocyclette, ‘motorsykkel’ og engelsk cross-country, ‘terrengløp’

Banen har et svært ujevnt underlag av løs sand og jord med mange innlagte naturlige hopp. Hoppene kan være fra 1 meter til 40 meter lange. I konkurranser kjører man vanligvis to omganger, eller heat. Omgangene går over 30-35 minutter. Motocross er en veldig fysisk krevende idrett, hvor både styrke og kondisjon er viktig.

Motocross er inndelt i ulike klasser basert på motorstørrelse (i kubikkcentimeter - cm3). I 2002 endret FIM (Det internasjonale motorsykkelforbundet) klassene til dagens standard med 4-taktsmotorer (tidligere 2-takts). I Motocross-VM finnes det nå (fra 2014) 3 klasser: MXGP for 450 cm3 - motorsykler, MX2 for 250 cm3 - motorsykler og en egen kvinneklasse. Nasjonalt kan det finnes flere klasser.

I Norge er NM i motocross arrangert fra 1957. Norsk motocross er organisert i motorsykkelseksjonen i Norges Motorsportforbund, som utsteder førerlisenser. I Norge konkurreres det innenfor klassene MX2, MX85, MX Junior, MX 1/3 og Dame. Norges Motorsportforbund arrangerer NM individuelt, NM for lag og Norgescup.

Kenneth Gundersen er den nordmannen som har hevdet seg best internasjonalt. Han ble nummer 4 sammenlagt i VM for 125 cm3 -klassen i 2001.

Fra motocross har det utviklet seg flere nye motorsportklasser:

Supercross

Er en amerikansk serie for motorsykkelracing. I stedet for naturlig anlagte baner utendørs som i vanlig motocross, bruker supercross kunstige og midlertidig anlagte baner inne på store idrettsstadioner.

Freestyle motocross (FMX)

En variant av motorsykkelsport hvor utøverne utfører akrobatiske øvelser på motorsyklene under lange og høye hopp. Utøverne konkurrerer på vanskelighetsgrad og utførelse.

SuperMoto (supermotard)

Denne sporten bruker motocross-sykler anpasset for baner med både grus og asfalt. SuperMoto minner om rallycross i bilsport ved at banen har partier både med asfaltdekke (70–80 %) og grus. Noen baner kan ha innlagte hopp i tillegg.

ATV/Quad Motocross

Denne klassen gjelder konkurranser med ATV (All-terrain vehicle).

Sidecarcross

En variant av motocross hvor syklene har sidevogner.

Pit bikes og mini-motocross

Gjelder mini-motorsykler.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg