basehopping

Basehopping i Kjerag i Lysefjorden. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Basehopping er en ekstremsport som består i utsprang fra blant annet bygninger, antenner, broer, fjelltopper og landing ved hjelp av fallskjerm. Navnet er en forkortelse av de engelske ordene Buildings, Antennas, Spans, Earth.

Faktaboks

etymologi:
BASE er forkortelse for Buildings, Antennas, Spans, Earth

Ved basehopp fra bygninger og andre faste installasjoner hoppes det fra høyder ned til 40–50 meter.

Etter mange dødsulykker ble basehopping forbudt i Norge og mange andre land. Basehoppere ble i Norge også ekskludert fra NLF, men i 2000 ble basehopping lovlig etter at det ble innført strenge sikkerhetsforskrifter og utstyret ble bedre. Til sammen har mer enn 40 basehoppere mistet livet i Norge.

Historikk

Første basehopp og fallskjermhopp ble utført i 1783 av Louis-Sébastien Lenormand, som hoppet fra tårnet til Montpellier-observatoriet. Første basehopp i nyere tid var fra El Capitan. Åpningsscenen i James Bond-filmen The Spy Who Loved Me fra 1976 avsluttes med et skibase. Hoppet ble utført av Rick Sylvester og var historiens første basehopp med ski; skibase. Bridge Day er en årlig festival siden 1977 i Fayetteville, West Virginia, da det hoppes fra brua.

I Norge startet fjellhopping i 1980 i Trollveggen i Romsdalen (senere forbudt etter at flere hoppere mistet livet). Fjellhopping drives nå særlig fra Kjerag-massivet ved Lysefjorden i Rogaland. Dessuten hoppes det fra Karlskråtind ved Marstein i Møre og Romsdal, Vikesaksa og Katthammeren (Eikesdalen i Møre og Romsdal), Langrabbpiggen, Flaggnuten (Litledalen i Møre og Romsdal), Forbordsfjellet i Nord-Trøndelag og Gudvangen/Nærøyfjorden.

Konkurranser

Verdensmesterskap i basehopping, World Base Race, er arrangert årlig fra 2008 i Romsdalen. Verdens raskest flygende menneske er Ronny Risvik 2008, Frode Johannessen 2009, Espen Fadnes 2010, Frode Johannessen 2011, Tony Uragallo 2012, Julian Boulle fra Sør-Afrika og Ellen Brennon fra Frankrike 2013.

Verdensrekord i masseutsprang ble satt i august 2009 da 49 hoppere fra tolv nasjoner hoppet samtidig fra Strandkolvet i Eikesdalen. Året etter ble rekorden økt til 53 i et masseutsprang samme sted. I 2018 hoppet 69 samtidig, men ikke innenfor tre sekunder, som er kravet til rekord for masseutsprang.

Kjente basehoppere

Carl Boenish var en legendarisk basehopper, fotograf og filmskaper blant annet fra El Capitan og Trollveggen. Jeb Corliss var blant de første basehoppere til å utføre akrobatikk og spektakulære hopp. Dwain Weston ble kåret til verdens beste basehopper i Kuala Lumpur 2002.

Thor Alex Kappfjell var en kjent norsk basehopper på 1990-tallet som hoppet fra spektakulære steder. Karina Hollekim var første kvinnelige skibase-hopper og andre kvinne innen basehopp med wingsuit.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Karina Hollekim: Den vidunderlige følelsen av frykt. Gyldendal 2011.
  • Matt Higgins: Bird Dream. The Penguin Press 2014 (om boken)

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg