Ekstinksjon er i psykologien avlæring av betingede responser.

I klassisk betinging etableres den betingede refleksen ved at stimulus etterfølges av ubetinget stimulus. Gis senere den betingede stimulusen alene, vil den betingede responsen gradvis avlæres (ekstingveres, utslokkes).

I operant eller instrumentell betinging foregår ekstinksjon ved at responser som tidligere er blitt etterfulgt av belønning, ikke lenger får slik belønning. Responsen vil dermed avta i styrke.

Ekstinksjon er ikke glemsel, men representerer snarere ny læring.

Forskning har vist at ekstinksjon foregår langsommere hvis innlæringen har vært preget av «usikre» læringsbetingelser. For eksempel vil belønning av og til under innlæringen av en operant respons føre til at denne responsen blir vanskeligere å ekstingvere enn om responsen hadde vært belønnet hver gang i innlæringsfasen. Dette fenomenet omtales som PRE ("partial reinforcement extinction effect"; partiell forsterkning ekstinksjonseffekt).

PRE ble først påvist av Humphreys i 1939, og har senere vært mye studert. Selv om PRE er et robust funn under mange betingelser, er fenomenet omdiskutert.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.