eddiksyreanhydrid
Molekylmodell av eddiksyreanhydrid. Grå kuler står for karbonatomer. Hvite kuler står for hydrogenatomer. Røde kuler står for oksygenatomer. Strekene står for kjemiske bindinger.
eddiksyreanhydrid
Lisens: CC BY SA 3.0
eddiksyreanhydrid
Strukturformel for eddiksyreanhydrid
eddiksyreanhydrid
Lisens: CC BY SA 3.0

Eddiksyreanhydrid er en fargeløs væske med stikkende lukt. Den kjemiske formelen er (CH3CO)2O, og kokepunktet er 139 °C. Stoffet reagerer kraftig med vann under dannelse av eddiksyre.

Faktaboks

Uttale
ˈeddiksyreanhydrˈid

Eddiksyreanhydrid fremstilles ved katalytisk oksidasjon av acetaldehyd, ved katalytisk vannavspalting fra eddiksyre, ved reaksjon mellom keten og eddiksyre og ved reaksjon mellom eddiksyre og acetylen i nærvær av kvikksølvsalter.

Eddiksyreanhydrid er en meget viktig reagens. Det brukes til acetylering, for eksempel av cellulose til celluloseacetat (i fremstilling av kunstfibre); ved fremstilling av vinylacetat, som dehydratiserende og acetylerende reagens i farmasøytisk industri og i sprengstoffindustrien.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg