dvergfuru

Artikkelstart

Dvergfuru er en art i furufamilien og har en vid utbredelse i nordøstre Asia.

Faktaboks

Etymologi

Pinus - gammelt latinsk navn på furu

pumilus = låg

Også kjent som

Pinus pumila

Kjennetegn

Dvergfurua er oftest en 2-3 m høg busk med nedliggende greiner, men kan også være treformet og opptil 6 m høg. Kvistene er tett lodne. Barnålene er blågrønne og samla i tettstilte knipper med fem nåler som er 4-6 cm lange og cirka 1 mm breie. Pollenkonglene er skarpt røde. Frøkonglene er opprette og sitter gjerne to eller tre sammen. De er eggformete og som modne 3-5 cm lange, purpur- eller rød-brune. Frøa er 7-10 mm lange. Konglene åpner seg bare i liten grad og frøa blir oftest tatt ut og fortært av sibirnøttekråke (Nucifraga caryocatactes macrorhynchos). Nøttekråka mister noen av frøa og sørger dermed for frøspredning.

Utbredelse

Dvergfuru finnes i Sibir, fra Jenisej og videre østover til nordøstre Kina, Korea og Japan. Den er en hardfør art som går til den polare skoggrensa mot arktis i nord. I fjellstrøk går den også til skoggrensa, opp til godt over 2000 moh. i Mongolia. Arten er i nær slekt med sibirfuru og sembrafuru, og der sibirfurua og dvergfurua møtes i Sibir er hybrider vanlig.

Bruk

Frøa er etende og blir brukt på samme måte som frø fra pinje, sembrafuru og sibirfuru (russenøtter). I Norge blir dvergfuru noe brukt i hager og som pyntegrønt. Arten har i Hageselskapets sortsliste fått herdighet H6.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg