Dvergfuru er en art i furufamilien og har en vid utbredelse i nordøstre Asia.

Faktaboks

Etymologi
Pinus - gammelt latinsk navn på furu pumilus = låg
Vitenskapelig navn
Pinus pumila
Beskrevet av
(Pall.) Regel
Fremmedartstatus i Norge
LO – Lav risiko
Global rødlistestatus
LC – Livskraftig

Kjennetegn

Dvergfurua er oftest en 2—3 m høg busk med nedliggende greiner, men kan også være treformet og opptil 6 m høg. Kvistene er tett lodne. Barnålene er blågrønne og samla i tettstilte knipper med fem nåler som er 4—6 cm lange og cirka 1 mm breie. Pollenkonglene er skarpt røde. Frøkonglene er opprette og sitter gjerne to eller tre sammen. De er eggformete og som modne 3—5 cm lange, purpur- eller rød-brune. Frøa er 7—10 mm lange. Konglene åpner seg bare i liten grad og frøa blir oftest tatt ut og fortært av sibirnøttekråke (Nucifraga caryocatactes macrorhynchos). Nøttekråka mister noen av frøa og sørger dermed for frøspredning.

Utbredelse

Dvergfuru finnes i Sibir, fra Jenisej og videre østover til nordøstre Kina, Korea og Japan. Den er en hardfør art som går til den polare skoggrensa mot arktis i nord. I fjellstrøk går den også til skoggrensa, opp til godt over 2000 moh. i Mongolia. Arten er i nær slekt med sibirfuru og sembrafuru, og der sibirfurua og dvergfurua møtes i Sibir er hybrider vanlig.

Bruk

Frøa er etende og blir brukt på samme måte som frø fra pinje, sembrafuru og sibirfuru (russenøtter). I Norge blir dvergfuru noe brukt i hager og som pyntegrønt. Arten har i Hageselskapets sortsliste fått herdighet H6.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

dvergfuru
Pinus pumila
Tidligere vitenskapelig navn
Pinus cembra pumila Pall.
Artsdatabanken-ID
159229
GBIF-ID
5285355

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg