I større virksomheter er det nødvendig med spesialutdannet personell for å organisere driften av den informasjonstekniske infrastrukturen, inklusive datamaskiner og nettverk.

Sikkerhetskopiering

Alle datamaskiner kan inneholde viktige data, eller ha tilgang til slike via nett, og sikker forvaltning av data er derfor en viktig oppgave for datamaskinbrukere og -eiere. For små datamaskiner, som PC-er, kan kopiering til ytre lager eller til en annen maskin i et nettverk være tilstrekkelig (se sikkerhetskopi). For større maskiner, som tjenere og stormaskiner, og for lokalnett eller virksomhetsinterne nett, er slik kopiering som regel ikke nok. Her trengs det pålitelige rutiner for sikkerhetskopiering av viktige data.

Tilgang

Tilgangen til data er også et felt som ofte må administreres. For eksempel er det vanlig at følsomme persondata er sperret for innsyn, og slike begrensninger må opprettholdes selv om persondataene legges på datamaskiner som er knyttet til nettet. Andre behov kan knytte seg til registrering av pengetransaksjoner. Det er en viktig del av driftsoppgavene å regulere brukernes tilgang til de data som nettet inneholder. Det kan også være nødvendig å ha muligheten til å synkronisere for eksempel møteavtaler med andre ansattes avtaler, og for ansatte med bærbare datamaskiner kan oppdatering via mobil kommunikasjon være påkrevd for å få til slik deling av data.

Andre oppgaver

Andre driftsoppgaver knytter seg blant annet til styring av bruken av skrivere, sikring mot innbrudd i datasystemer, oppsyn med tilgjengelig datakraft og tiltak mot flaskehalser, utbygging av datakapasitet, tilsyn med innholdet i databaser, og trimming for å opprettholde gode bruksegenskaper for databaser.

Programvare

Driftsprogramvare bygger gjerne på spesielle kataloger over brukere og ressurser i nettverket, der man definerer særlig hvilke rettigheter en bruker har til applikasjoner, tjenester, databaser og lignende.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg