tjener - IT

Tjener, kan betegne en datamaskin eller et program. En tjenermaskin tilbyr nettverkstjenester (som lagring, utskrift, databaser, e-post og websider) til klienter i nettverket. Som programvare er en tjener en applikasjon som kjøres på en servermaskin, og som håndterer f.eks. e-post (e-posttjener), websider ( webtjener) eller distribuerte applikasjoner (applikasjonstjener).

Faktaboks

Etymologi
engelsk server

Tjenermaskiner framstilles både som enkeltstående maskiner, og til montering i såkalte rack. Et rack kan også inneholde nettverksutstyr som rutere og svitsjer. De senere år er konseptet videreutviklet i form av såkalte bladservere, som er tilpasset spesielle mindre enheter, der bladserverne står loddrett som bøker i en bokhylle. Med denne konstruksjonen kan et antall tjenere utstyres med felles strømforsyning, nettverkskort og så videre, og et større antall tjenere får plass i et rack.

Tjenermaskiner klassifiseres bl.a. etter antall og type prosessor, intern disk- og minnekapasitet, og hastighet på nettverksforbindelser. Flerprosessormaskiner kalles «fireveis», «åtteveis» og så videre, avhengig av antall prosessorer: De største kan ha opptil 64 eller 128 prosessorer, tett samkjørt som én maskin. Servermaskiner i rack gir den fordelen er at man lettere kan kople dem sammen i store klynger (engelsk clusters) der de mer eller mindre opererer som ett system.

I senere år er det utviklet virtualiseringsprogramvare som gjør det mulig å dele én stor maskin (både ekte flerprosessormaskiner og klynger) i et antall virtuelle maskiner. Virtualisering innebærer at man enklere kan tilordne datakraft og lagringskapasitet en bestemt oppgave, etter hvert som behovet og belastningen endrer seg.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg