Tjenermaskiner framstilles både som enkeltstående maskiner, og til montering i såkalte rack.
Av /Shutterstock.

Artikkelstart

Tjener, datamaskin eller dataprogram som leverer tjenester til klienter i et nettverk. En klient kan være for eksempel en datamaskin eller smarttelefon. En tjenermaskin tilbyr nettverkstjenester — som lagring, utskrift, databaser, e-post og nettsider — til klienter i nettverket. Som programvare er en tjener en applikasjon som kjøres på en datamaskin, og som håndterer for eksempel e-post (e-posttjener), nettsider (webtjener) eller distribuerte applikasjoner (applikasjonstjener).

Faktaboks

Etymologi
engelsk server

internett brukes tjenere til å legge ut tjenester på nettsider, mens klientmaskiner bruker en nettleser som klient for å nå alle tjenestene. For e-post-tjenester i en organisasjon setter man gjerne opp en datamaskin med et serverprogram for e-post, mens klientmaskinene hos brukerne utstyres med et e-postklientprogram som passer til e-postprogrammet i serveren.

Maskinvare

Tjenere er ofte kraftige datamaskiner som kan håndtere mange forespørsler i sekunder. Tjenermaskiner framstilles både som enkeltstående maskiner, og til montering i såkalte rack. Et rack kan også inneholde nettverksutstyr som rutere og svitsjer. Senere er konseptet videreutviklet i form av såkalte bladservere, som er tilpasset spesielle mindre enheter, der bladserverne står loddrett som bøker i en bokhylle. Med denne konstruksjonen kan et antall tjenere utstyres med felles strømforsyning, nettverkskort og så videre, og et større antall tjenere får plass i et rack.

En løsning for å bygge kraftige tjenere er å kople mange prosessorer tett sammen i ett system. Denne løsningen brukes til de største tjenere på internett. Tjenermaskiner klassifiseres blant annet etter antall og type prosessor, intern disk- og minnekapasitet, og hastighet på nettverksforbindelser. Flerprosessormaskiner kalles «fireveis», «åtteveis» og så videre, avhengig av antall prosessorer: De største kan ha opptil 64 eller 128 prosessorer, tett samkjørt som én maskin.

Virtuell server

I senere år er det utviklet virtualiseringsprogramvare som gjør det mulig å dele én stor maskin (både ekte flerprosessormaskiner og klynger) i et antall virtuelle maskiner. Virtualisering innebærer at man enklere kan tilordne datakraft og lagringskapasitet en bestemt oppgave, etter hvert som behovet og belastningen endrer seg.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg