Tjener, kan betegne en datamaskin eller et program. En tjenermaskin tilbyr nettverkstjenester (som lagring, utskrift, databaser, e-post og websider) til klienter i nettverket. Som programvare er en tjener en applikasjon som kjøres på en servermaskin, og som håndterer f.eks. e-post (e-posttjener), websider ( webtjener) eller distribuerte applikasjoner (applikasjonstjener).

Tjenermaskiner framstilles både som enkeltstående maskiner, og til montering i såkalte rack. Et rack kan også inneholde nettverksutstyr som rutere og svitsjer. De senere år er konseptet videreutviklet i form av såkalte bladservere, som er tilpasset spesielle mindre enheter, der bladserverne står loddrett som bøker i en bokhylle. Med denne konstruksjonen kan et antall tjenere utstyres med felles strømforsyning, nettverkskort og så videre, og et større antall tjenere får plass i et rack.

Tjenermaskiner klassifiseres bl.a. etter antall og type prosessor, intern disk- og minnekapasitet, og hastighet på nettverksforbindelser. Flerprosessormaskiner kalles «fireveis», «åtteveis» og så videre, avhengig av antall prosessorer: De største kan ha opptil 64 eller 128 prosessorer, tett samkjørt som én maskin. Servermaskiner i rack gir den fordelen er at man lettere kan kople dem sammen i store klynger (engelsk clusters) der de mer eller mindre opererer som ett system.

I senere år er det utviklet virtualiseringsprogramvare som gjør det mulig å dele én stor maskin (både ekte flerprosessormaskiner og klynger) i et antall virtuelle maskiner. Virtualisering innebærer at man enklere kan tilordne datakraft og lagringskapasitet en bestemt oppgave, etter hvert som behovet og belastningen endrer seg.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.