diplomatikk

Diplomatikk er en historisk hjelpevitenskap som har til hensikt å vurdere diplomer som historiske kilder. I europeisk diplomatarisk litteratur defineres gjerne et diplom som «et skriftlig vitnemål oppsatt etter faste regler om en viljesytring av rettslig innhold». I norsk terminologi brukes diplom synonymt med middelalderbrev. Den overveiende del av de norske middelalderbrevene har da også et rettslig innhold.

Faktaboks

uttale:
diplomatˈikk
etymologi:
av gresk

Opprinnelig hadde diplomatikken, som ble skapt av franskmannen Jean Mabillon (De re diplomatica libri VI, 1681), til hensikt å slå fast om et diplom var ekte eller falskt. I dag sikter diplomatikken først og fremst mot å fastslå hvordan et diplom er blitt til, for på den måten å gi historikeren et grunnlag for kildekritisk vurdering av aktstykket. Særlig arbeider diplomatikeren med diplomets formelverk og dessuten fremveksten av de forskjellige dokumenttyper. Innsikt i retts- og administrasjonshistorie er derfor nødvendig for den som arbeider med diplomatikk.

Av diplomatikk er det også utviklet egne selvstendige historiske hjelpevitenskaper slik som paleografi (skriftlære) og sigillografi eller sfragistikk (segllære).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Gejrot, Claes m.fl., red.: Ny väg till medeltidsbreven, 2002, isbn 91-88366-56-1, Finn boken
  • Hamre, Lars: Innføring i diplomatikk, 1972, isbn 82-00-01148-8, Finn boken
  • Hødnebø, Finn, utg.: Utvalg av norske diplomer 1350-1550, 1973, Finn boken
  • KLNM, 3:87-90; 21:138
  • Larsson, Inger: Svenska medeltidsbrev, 2001, isbn 91-88568-10-5, Finn boken

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg