Demografisk overgang er en overgang innen befolkningslæren, og brukes vanligvis om overgangen fra en fase med både høy fødselsrate og høy dødsrate og av den grunn liten befolkningsvekst, til en fase med både lav fødselsrate og lav dødsrate og også da liten befolkningsvekst.

Den demografiske overgangen beskriver hva som er skjedd mellom disse to fasene: Dødsraten begynner å synke mens fødselsraten fortsatt er høy. Resultatet er stigende vekst. Deretter begynner fødselsraten også å avta og nærmer seg dødsraten; altså avtagende vekst. Befolkningsutviklingen i land etter land i vår tid (fra slutten av 1800-tallet gjennom 1900-tallet og inn i 2000-tallet) kan beskrives på denne måten: En lang overgang uten spesielt rask vekst i mange industriland, og en overgang som har tatt mye kortere tid og med langt raskere vekst i den første delen av overgangen i mange utviklingsland. Se befolkning.

Siden midten av 1980-årene har også begrepet The second demographic transition (den andre demografiske overgang) blitt brukt for å forklare moderne endringer i fruktbarhets- og familiemønstre, med utsettelse av ekteskap, lav fruktbarhet og alternative former for partnerskap og foreldreskap, slik mange europeiske land har opplevd de siste tiårene.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.