Boeing F/A-18E Super Hornet

/U.S. Navy photo.
Lisens: fri

Boeing F/A-18E Super Hornet er et amerikansk tomotors kampfly for bruk fra hangarskip. Det ble opprinnelig utviklet av McDonnell Douglas Corporation og er basert på F/A-18 Hornet.

Historie

En toseters F/A-18F Super Hornet

/U.S. Navy photo.
Lisens: fri

Super Hornet fløy første gang 29. november 1995, og de første flyene ble levert til den amerikanske marinen fra 1998. Flytypen ble operativ i november 1999 og fikk sin ilddåp da den bombet bakkemål i Irak i november 2002.

Super Hornet er sammenlignet med Hornet større, den har blant annet 25 prosent større vinger, og en rekke forbedringer, blant annet bedre radar, større rektangulære luftinntak og kraftigere motorer. Den har 33 prosent større drivstoffkapasitet, noe som gir økt rekkevidde og større nyttelast. F/A-18F er en toseters variant, og EK-varianten (se elektronisk krigføring) EA-18G Growler er basert på Super Hornet.

Ved utgangen av 2022 hadde den amerikanske marinen 625 Super Hornet. I tillegg er Super Hornet levert til Australia og under levering til Kuwait.

Spesifikasjoner

Super Hornet er utstyrt med to General Electric F414 turbofanmotorer (se flymotor), hver med en skyvkraft på 97,9 kilonewton med etterbrennere. Flyets utrustning består av en M61 Vulcan 20-millimeter maskinkanon og elleve festemaster som kan utstyres med dropptanker og en rekke forskjellige typer missiler og bomber.

  • Vingespenn: 13,68 meter
  • Lengde: 18,50 meter
  • Maksimal startvekt: 30 209 kilogram; 29 937 kilogram fra hangarskip
  • Topphastighet: mach 1,6

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg