Litt av utvalget i en delikatesseforretning

Delikatesseforretning er en forretning som selger delikatesser og andre helt eller delvis tilberedte matvarer.

Faktaboks

Uttale
delikatˈesseforretning

Nesten hundre virksomheter i Norge er registrert som delikatesseforretning, men de fleste er enten nedlagt eller driver catering. De som er i drift, finnes både i de større byene og på små tettsteder, gjerne i tilknytning til et fiskemottak. Utvalget kan for eksempel være spesialiteter og delikatesser fra et søreuropeisk land.

Fram til selvbetjeningsbutikkene tok over salget av matvarer, fant man delikatesseforretninger over hele landet, på små og store steder. Mange var drevet og eid av en familie som handlet råvarer og produserte delikatessene selv.

Storparten av delikatesseforretningene er en integrert del av større matvarebutikker med godt utvalg. Der finner man ferskvareavdelinger for fisk, kjøtt og de typiske delikatessene som spekemat, røkt fisk, skalldyr, salater, dressinger og ferske middagsretter.

Personalet i ferskvareavdelingen er i stor grad utdannede kokker med spesialkunnskap.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg