Dampreformering er en metode for å produsere hydrogen av lettere former for hydrokarboner som for eksempel naturgass, propan eller biogass.

For å få mest mulig hydrogen utføres prosessen i to trinn. I det første trinnet lar man hydrokarbonene reagere med vanndamp i nærvær av en nikkelkatalysator ved rundt 800 °C. Med utgangspunkt i naturgass, som for det meste består av CH4, får man da reaksjonen:

CH₄ + H₂O → CO + 3 H₂

I det neste trinnet innvinnes ytterligere hydrogen ved å la karbonmonoksidet reagere videre med vanndamp over en ny katalysator (kobber eller jern), nå med en temperatur på cirka 500 °C:

CO + H₂O → CO₂ + H₂

Den første reaksjonen er endoterm, det vil si den forbruker varme. Nødvendig varme kan tilføres ved å forbrenne noe av naturgassen. Den andre reaksjonen er svakt eksoterm. For å få et rent hydrogenprodukt må først vannet skilles fra gassblandingen, deretter må gassen renses for CO₂. I prosessen tapes mellom 20 og 30 prosent av energiinnholdet i naturgassen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg