Comté er en fransk fast ost av delvis skummet rå kumelk fra i all hovedsak Montbéliarde-kyr, samt et fåtall kyr av rasen Fransk Simmental (fem prosent). Den tilvirkes i departementene Jura, Doubs og deler av Ain i regionen Franche-Comté, der 100 000 kyr fra 3 000 gårder leverer melk til ystingen som foregår i 170  landsbyysterier, de fleste kooperativer.

Det er et krav at ystingen skal foregå i kopperkar samt at løpefellingen dels foregår med tilsetting av malt løpemage fra kalv. Osten defineres som presset og kokt.

Hver ost veier 40 kilo, har en diameter på 60 cm og er 10 cm høy. Det går med 450 liter melk for å yste en ost. 

Comté er ofte betegnet som den franske motpart til sveitsiske gruyère.

Skorpen er kittmodnet, hard og gulbrun, mens selve osten er blekgul, fast og gummiaktig i konsistensen. Modningen foregår i en av i alt 16 modningskjellere og varer minimum fire måneder, men i enkelte tilfeller opp til 18 måneder. Gjennomsnittlig modningstid for en Comté-ost er imidlertid åtte måneder. Under modningen blir osten regelmessig snudd og vasket med mild saltlake. Comté kommer i to kvaliteter; Comté og Comté Extra.

Smaken er nøtteaktig med snev av pepper og søte, blomsteraktige toner. Osten har hatt den geografiske opprinnelsesbeskyttelsen AOC siden 1958 og AOP siden 1996.

Comté er Frankrikes mest spiste ost og det tilvirkes i overkant av 1 250 000 oster hvert år.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.