Byliner er russiske episke folkeviser som forteller om bragdene til legendariske helter (bogatyry).

Faktaboks

Uttale
bylˈiner
Etymologi
russisk, entall bylina, egentlig ‘det som har hendt’

De fleste byliner handler om Vladimir den hellige og bogatyrene Ilja Muromets, Aljosja Popovitsj og Dobrynja Nikititsj (Kiev-syklusen). Andre er lagt til byen Novgorod (Kjøpmannen Sadko og kjempen Vasilij Buslajevitsj).

Bylinene blir resitert uten akkompagnement av såkalte «fortellere» (skaziteli). De oppsto i Sør-Russland, og i ulike varianter var de spredd over store deler av Russland. Men det var bare i Nord-Russland og Vest-Sibir at den levende byline-tradisjonen fortsatte inn i det 20. århundre. Dit reiste sovjetiske folklorister på 1920- og 30-tallet for å samle inn og analysere materialet, inkludert lydmateriale.

Interessen for bylinene ble vakt først på begynnelsen av 1800-tallet. Noen få ble offentliggjort i 1804, Kirsja Danilovs samling kom i 1818, senere fulgte samlinger av Rybnikov (1861–1867), Pjotr Kirejevskij (1860–1874), Aleksandr Gilferding (1873), Nikolaj Tikhonravov og Vsevolod Miller (1894), Aleksej Sobolevskij (Stor-russiske folkeviser, 6 bind, 1895–1900).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg