brusselkniplinger

Av .
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Brusselkniplinger er en form for kniplinger som først oppstod i Belgia, i området rundt Brussel. Uttrykket brukes noe misvisende om all belgisk knipling, Men brusselknipling kjennetegnes ved opphøyde partier og svært detaljert arbeid.

Fremstilling

Knipling utføres ved hjelp av en kniplepute og et jevnt antall kniplepinner som tråden er viklet opp på. Kniplepinnene krysses i det som på fagspråket kalles slag og knuter og slik dannes et nett. I enkelte former for knipling utgjør disse slagene hele motivet. I brusselkniplinger danner dette bunnen, som ofte er åttekantet, i arbeidet.

I de tidligste arbeidene fra 1600-tallet er motivene kniplet først og så er bunnen kniplet rundt motivene. På 1700-tallet endrer fremstillingen seg og motivene ble kniplet fast på en ferdig kniplet bunn. Motivene er ofte svært detaljerte og et motiv kan bestå av opp mot 4000 sting per kvadratcentimeter.

Opprinnelig ble arbeidet utført i lin som det dyrkes mye av i Belgia, men i dag benyttes også bomull. Dette har lettet fremstillingen ettersom lin har lett for å bli sprø og kan ryke ved lav luftfuktighet. På grunn av dette satt ofte kniplerskene i mørke og fuktige rom, noe som påvirket helsetilstanden deres. Linens behov for fuktighet er også årsaken til at kniplearbeid ofte dekkes med et fuktig stykke stoff mellom arbeidsøktene.

Historikk

Teknikken oppstod i siste halvdel av 1600-tallet og ble hovedsakelig utført i verksteder tilknyttet kvinneklostre. Kniplingene var svært populære hos adelen og ble brukt som utsmykning på klær og også i interiørtekstiler. Utover 1800-tallet endret teknikken seg og motivene ble tyngre og mer detaljerte. Etterhvert ble de håndlagede kniplingene erstattet av maskinproduserte, noe som reduserte kostnadene.

I dag fremstilles brusselkniplinger for en stor del maskinelt, men en stigende bevissthet rundt bevaringen av immateriell kulturarv har ført til økt pågang av kvinner som vil lære håndverket fra bunnen av. Flere steder i Belgia kan man fremdeles se eldre kvinner utføre håndverket og kjøpe håndkniplede varer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg