Branngate
Branngate er under etablering. Den forsterkes med avbrenning, jordstreng og ved naturlige begrensningslinjer.
Branngate
Av /Norsk brannvernforening v/ David Keeping.

Branngate er et åpent område uten brennbart materiale, som skal hindre brann i å spre seg fra den ene siden av branngaten til den andre.

Branngater benyttes ved begrensning og slokking av skogbrann, som tiltak mot bybranner og spredning av brann mellom kvartaler i byer, som tiltak i industri for å skille produksjon og prosesser fra hverandre eller fra tanker med brennbare stoffer.

Branngate i skog

Branngater hugges og ryddes i skog for å begrense oppstått skogbrann. Branngaten anlegges i retning og bredde med hensyn til brannens intensitet, topografien, vindstyrke og -retning. Den bør anlegges i terrenget der det er naturlige begrensinger eller der brannspredningen er lav.

En branngate i terrenget må være minst 1,5 ganger bredere enn høyden av de nærmeste trærne.

Branngaten lages ved å felle trær og høy vegetasjon, rydde skogbunnen for undervegetasjon eller kontrollert å brenne av vegetasjonen i branngatens bredde.

Hvis en jernbane føres gjennom bartreskog, renhugges ofte begge sider av linjen og marken svis av slik at antennelse fra toget ikke skal antenne vegetasjonen og i alle fall redusere brannens spredningshastighet. Under og til siden for kraftlinjer hugges høy vegetasjon ned for å hindre trefall på linjene. Dette fungerer også til en viss grad som en begrensningslinje mot brannspredning.

Branngate i by

Ved byplanlegging er branngater brede, helst treplantede gater og plasser, hvis hensikt ved katastrofebranner er å danne en naturlig hindring for brannens utbredelse slik at bybranner unngås. Brede gater fungerer også som branngate mot spredning fra ett kvartal til en annet, og fra siste halvdel av 1800-tallet ble byplanene i norske byer betydelig endret etter hver bybrann. Det ble anlagt bredere gater, åpne plasser, og ofte kvadraturer. I tillegg ble det innført bestemmelser om murtvang i sentrumsområder.

Eksempler på branngater i Norge er allmenningene i Bergen og Trondheim. I kontinentets storbyer var branngater under andre verdenskrig til dels meget effektive og har som følge av det inntatt en bred plass i prosjektene for gjenoppbygging.

Andre branngater

Branngater brukes i industrien for å skille produksjon og prosesser fra hverandre eller fra tanker med brennbare stoffer. Prosessutstyr i petrokjemisk industri atskilles ofte fra hverandre med branngater, og produksjon og prosesser skilles fra tanker med brannfarlige varer.

På områder med større tankanlegg etableres branngater ved oppsamlingsbasseng rundt den enkelte tank og avstand mellom dem.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg