bladneser

Har tilhold i avdøde diktator Idi Amin's feriested og tortursenter

Hipposideros caffer

Artikkelstart

Bladneser er en familie i ordenen flaggermus. Dette er en stor familie med 87 arter i fem slekter som er nært beslekta med hesteskoneser. De har karakteristiske hudfolder rundt nesen som varierer svært mye i utforming, fra enkle til meget kompliserte.

Faktaboks

Også kjent som

familien Hipposideridae

Beskrivelse

Ansiktet hos to tropiske arter av bladneser, med store ører for å lytte etter ekko og nesefolder som fokuserer ultralydbølger.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Bladneser varierer mye i størrelse, kroppslengden er fra 28 til 110 mm. Enkelte mangler hale helt, mens hos andre arter kan halen være 60 mm lang. Hannen og hunnen kan være svært forskjellige i størrelse og utseende. Ørene varierer også i størrelse, fra små til store, tragus mangler. Pelsfargen varierer fra brun og rødbrun til grå. Bladneser har brede vinger og flyr dermed langsomt.

Utformingen av hudfoldene rundt neseåpningene er svært varierende, i den grad at det er vanskelig å gi en generell beskrivelse. Det kan være flere folder rundt nesen og en oppstikkende hudfold over den. Disse foldene brukes antakelig til å fokusere ropene som sendes ut gjennom nesen, som hos hesteskoneser. Ropene er typisk av høy frekvens.

Levevis

Om dagen holder bladneser til i grotter og huler, også under bakken, samt i bygninger og hule trær. De lever enten alene eller i kolonier på opptil noen hundre dyr. Ei grotte skal ha hatt 500 000 Hipposideros caffer. Noen arter kan gå i dvale. Bladneser fanger stort sett insekter i lufta, gjerne lavt over bakken. Ropene variere mye i utforming, fra konstante som hos hesteskoneser til frekvensmodulerte som hos glattsnuter.

Utbredelse

Bladneser lever i den gamle verdens tropiske og subtropiske strøk; Afrika, Asia og Australia. Den mest artsrike slekten er Hipposideros, med 77 arter. Hele 17 arter av bladneser er trua av utryddelse (IUCN): 2 CR, 1 EN, 14 VU.

Litteratur

Altringham, J.D. 2011. Bats, from evolution to conservation (second edition). Oxford University Press, Oxford.

Nowak, R.M & Paradiso, J.L. 1983. Walker's mammals of the world. Volume I (4th edition). The John Hopkins University Press, Baltimore.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg