berlinerkranser på et fat
Berlinerkranser er tradisjonelle norske julekaker
Av /Matprat.no.

Berlinerkranser er småkaker som i dag gjerne regnes som julekaker. Deigen lages av sukker, smør, eggeplomme og hvetemel, og den formes til små kranser som strøs med perlesukker.

Tilberedelse og bruk

Berlinerkranser kjennetegnes ved at både kokte og rå eggeplommer inngår i deigen. Eggene kokes harde, skallet fjernes og den gule plommen i midten av egget tas ut. Kokt eggeplomme moses og blandes med rå eggeplomme. Sukker, mykt smør og mel røres inn. Deigen trilles ut til pølser med ønsket tykkelse og lengde, gjerne 10 cm lange. Pølsene formes til en krans der endene legges i kryss. Kransene pensles med eggehvite og strøs med perlesukker før de stekes i ovnen.

Det finnes også beskrivelser der deigen er løsere, mer som en kakerøre, slik at deigen kan presses ut gjennom en kakesprøyte.

Berlinerkranser er svært holdbare hvis de oppbevares i tett boks, slik at kakene ikke tiltrekker seg fuktighet.

Historikk

Småkaker deles gjerne inn etter stekemetode, i jernstekte, smultkokte og ovnsbakte kaker. Berlinerkranser er ovnsbakt, og utbredelsen ses gjerne i sammenheng med støpejernkomfyrens inntog. Støpejernkomfyren ble vanlig i Norge mot slutten av 1800-tallet, samtidig som det ble enklere tilgang på en rekke råvarer, som hvetemel, margarin og sukker. Dette gjorde at utallige nye varianter av kaker så dagens lys. Det er likevel ikke utenkelig at ovnsbakte kaker også kunne stekes i de eldre bakerovnene som var tilknyttet gruene.

Hanna Winsnes skriver om berlinerkranser i sin kokebok fra 1846, og hun nevner at de kan serveres til syltetøy, spesielt dersom de lages små. De kan også lages større, omtrent med samme omkrets som en tekopp.

Navnet tilsier at kakene har sin opprinnelse fra Berlin, og det sies at navnet stammer fra en baker i byen som var kjent for sine berlinerkranser. Det er også andre teorier om opprinnelsen til navnet, men det er uansett ikke utenkelig at kakene, i likhet med en rekke andre kaker, kom til Norge via Tyskland.

Berlinerkranser inngår gjerne som ett av de sju slagene som i henhold til juletradisjonen skal bakes til jul. Ved en prestegård i Lom i cirka år 1850 fortelles det at bakingen aldri måtte foregå på solvervsdagen, for da ville den ikke lykkes. Denne overtroen gjaldt alle typer bakverk.

Lignende kaker

Det finnes en rekke småkaker laget på smør, sukker, egg og mel. En grunndeig av disse ingrediensene kalles gjerne mørdeig. Mørdeig er ikke så helt ulik deigen til berlinerkranser.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Winsnes, Hanna. 1846. Lærebog i de forskjellige Grene af Huusholdningen. Utg. C.U. Wulfsberg. Christiania.
  • Kongsvik, Å., K. Støfringsdal, H. Brunstad-Øyehaug. 2005. Ta kaka. Selja Forlag.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg