skinnbelte
Skinnbelte.
skinnbelte
Av /Shutterstock.

Belte er en rem av stoff, lær eller metall. Hensikten med et belte kan være å holde plagget, buksen eller skjørtet, på plass, eller å feste for eksempel nøkler eller vesker til kroppen, slik det er i mange bunader.

Faktaboks

Etymologi
av norrønt belti fra latin balteum, ‘sverdgeheng’

Belter kan også ha en motefunksjon som tilbehør, eller i de periodene der smal midje har vært et viktig skjønnhetsideal. Derfor kan belter være laget av spektakulære materialer som gull eller sølv eller dekorert med edelstener.

Skriftlige kilder fra middelalderen nevner belter av både gull og sølv. I eldre sølvbelter brukt til norske folkedrakter er mange middelalderske motiver bevart, og flere av dem hører til norsk gullsmedkunsts beste arbeider.

De fleste belter brukes om livet, for å holde på plass bukser eller skjørt. En annen form for belte er bilbeltet som skal sikre sjåfør og passasjerer i bil. Enda en type belte er bandolæret, som er en skulderrem eller et belte på en soldats uniform til å bære et våpen, bajonett-taske, patrontaske og lignende.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg