Bilbelte, beltesystem for fastspenning av fører og passasjerer i bil, som skal hindre skade eller redusere skadeomfang ved trafikkuhell. Setebeltet er laget av spesialvevet tekstilmateriale som gir en elastisk nedbremsing når det er i bruk. Etter en kraftig uttøyning vil elastisiteten være borte, og eventuell gjenbruk er farlig. Da skal beltet skiftes.

Forskning ved institutter for trafikkforskning i Europa og USA viser klart at bilbelter nest etter karosserikonstruksjonen, er den viktigste faktoren for sikring av kjørende i bil. Livstruende skader reduseres med 60–80 %, mens moderate skader reduseres med 40–60 %. Dette gjelder for alle passasjerer i bilen, men med store forbehold, da det er nær sagt umulig å forutsi hvordan et uhell oppstår. Effektiviteten til setebeltet kan økes vesentlig med setebeltelåser, setebeltestrammere og sikkerhetsbilsete.

Setebelter ble tidlig innført i passasjerfly etter mønster fra militære fly (kampfly). Belter for bruk i biler, bilbelter, ble forsøkt innført i USA allerede i 1930-årene, men anerkjent først i slutten av 1950-årene. Ford var den første fabrikken som hadde bilbelter som standardutstyr i USA (1957). Den svenske bilfabrikken SAAB innførte 2-punkts setebelte (hoftebelte) som standardutstyr allerede i 1952. Volvo var i 1959 den første i Europa som leverte det langt sikrere 3-punkts bilbeltet som standardutstyr.

Fra 1. januar 1971 skulle alle nyregistrerte biler i Norge være utstyrt med bilbelter i forsetene (Kjøretøyforskrift av 31. desember 1969, § 6.3). Fra 1975 ble bruk påbudt for fører og forsetepassasjer i alle biler under 3,5 t der bilbelter var montert. Fra 1979 kunne unnlatelse medføre gebyr.

Påbudet gjelder ikke for kjøring på begrensede områder, som parkeringsplasser og bensinstasjoner, og unntak ble gjort blant annet for drosjesjåfører og postbud. Legeerklæring kan også gi unntak.

Fra 1984 er det påbudt at nyregistrerte biler også skal ha bilbelter i baksetet, og fra 1985 er det bruksplikt. Sikring av barn i bil ble påbudt fra 1. jan. 1989.

I 2006 ble forskriften utvidet til å også omfatte bruk av sikkerhetsbelte i buss (med unntak av bybusser).

Reglene for bruk av bilbelte er beskrevet i Forskrift om bruk av personlig verneutstyr under kjøring med motorvogn.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.