bilbelte

Trafikkskilt gruppe 590 brukes til formidling av budskap knyttet til trafikksikkerhet. Bildet viser et skilt i Vegvesenets bilbeltekampanje, fra E134 utenfor Drammen i 2005.

Artikkelstart

Bilbelte er et beltesystem for fastspenning av fører og passasjerer i bil, som skal hindre skade eller redusere skadeomfang ved trafikkuhell. Setebeltet er laget av spesialvevet tekstilmateriale som gir en elastisk nedbremsing når det er i bruk. Etter en kraftig uttøyning vil elastisiteten være borte, og eventuell gjenbruk er farlig. Da skal beltet skiftes.

Faktaboks

Også kjent som

sikkerhetssele, setebelte

Virkning

Forskning ved institutter for trafikkforskning i Europa og USA viser klart at bilbelter nest etter karosserikonstruksjonen er den viktigste faktoren for sikring av kjørende i bil. Livstruende skader reduseres med 60–80 prosent, mens moderate skader reduseres med 40–60 prosent. Dette gjelder for alle passasjerer i bilen, men med store forbehold, da det er nær sagt umulig å forutsi hvordan et uhell oppstår. Effektiviteten til setebeltet kan økes vesentlig med setebeltelåser, setebeltestrammere og sikkerhetsbilsete.

Historikk

Setebelter ble tidlig innført i passasjerfly etter mønster fra militære fly (kampfly). Belter for bruk i biler, bilbelter, ble forsøkt innført i USA allerede i 1930-årene, men anerkjent først i slutten av 1950-årene. Ford ble i 1957 den første fabrikken som hadde bilbelter som standardutstyr i USA. Den svenske bilfabrikken SAAB innførte topunkts setebelte (hoftebelte) som standardutstyr allerede i 1952. Volvo var i 1959 de første i Europa som leverte det langt sikrere trepunkts bilbeltet som standardutstyr.

Regler og forskrifter

Fra 1. januar 1971 skulle alle nyregistrerte biler i Norge ifølge Kjøretøyforskrift av 31. desember 1969, § 6.3 være utstyrt med bilbelter i forsetene. Fra 1975 ble bruk påbudt for fører og forsetepassasjer i alle biler under 3,5 tonn der bilbelter var montert. Fra 1979 kunne unnlatelse medføre gebyr.

Påbudet gjelder ikke for kjøring på begrensede områder, som parkeringsplasser og bensinstasjoner, og unntak ble gjort blant annet for drosjesjåfører og postbud. Legeerklæring kan også gi unntak.

Fra 1984 er det påbudt at nyregistrerte biler også skal ha bilbelter i baksetet, og fra 1985 er det bruksplikt. Sikring av barn i bil ble påbudt fra 1. januar 1989.

I 2006 ble forskriften utvidet til også å omfatte bruk av sikkerhetsbelte i buss, med unntak av bybusser.

Reglene for bruk av bilbelte er beskrevet i Forskrift om bruk av personlig verneutstyr under kjøring med motorvogn.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg