Denne upasteuriserte geitemelksosten er fra det nordlige Provence, nærmere bestemt fra området rundt byen Banon og har hatt AOC-beskyttelse siden 2003. Osten er rund, syv cm i diameter og 2,5 cm høy, veier ca 100 g og pakket inn i kastanjeblader og surret med raphia-bast. Sjarmerende innpakning, men er uten praktisk betydning i dag. Banon er en ost med tradisjoner helt tilbake til Romertiden. Osten er kittmodnet, vasket med lokal marc og modnes minimum to uker før salg. Fettinnholdet er 45 prosent av tørrstoffet. Banon har en kremet konsistens, mens smaken er både fruktig og noe treaktig. Har den ligget lenge nok blir den ganske ram i smaken. Best er osten fra våren til tidlig høst. Banon kan være tilvirket både håndlaget og industrielt. En krydret variant kalles poivre d'âne. Banon er også ofte utgangspunktet for  osten Fromage fort du Mont Ventoux.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.