banon

Banon innpakket i kastanjeblader
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Banon er en rå geitemelksost fra det nordlige Provence i Frankrike, nærmere bestemt fra området rundt byen Banon.

Faktaboks

Uttale
banˈɔ

Osten er rund, syv cm i diameter og 2,5 cm høy, veier ca 100 g og pakket inn i kastanjeblader og surret med raphia-bast. Sjarmerende innpakning, men er uten praktisk betydning i dag. Banon er en ost med tradisjoner helt tilbake til romertiden.

Osten er kittmodnet, vasket med lokal marc og modnes minimum to uker før salg. Fettinnholdet er 45 prosent av tørrstoffet. Banon har en kremet konsistens, mens smaken er både fruktig og noe treaktig. Har den ligget lenge nok blir den ganske ram i smaken. Best er osten fra våren til tidlig høst. Banon kan være tilvirket både håndlaget og industrielt. En krydret variant kalles poivre d'âne. Banon er også ofte utgangspunktet for osten Fromage fort du Mont Ventoux.

Banon-osten har hatt fransk AOC-beskyttelse siden 2003 og EUs geografiske opprinnelsesbeskyttelse AOP siden 2007.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg