Etasjemose med sporofytt
Etasjemose danner ofte store tepper i på skogbunnen. Det dannes vanligvis en etasje hvert år. Sporofytten er festet til stengelen på forrige års etasje.
Etasjemose med sporofytt
Lisens: CC BY NC SA 3.0
Etasjemose kompakt
Etasjemose vokser i en kompakt form uten tydelige etasjer på fjeller og i Arktiske områder som her på Svalbard.
Etasjemose kompakt
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Etasjemose er en vanlig moseart som hører til bladmosene. Etasjemose kjennes igjen på den karakteristiske veksten der det vanligvis dannes et segment for hvert år. Det er disse segmentene eller etasjene som har gitt det norske navnet til arten. I gode år kan stengelen forgreine seg og danne to etasjer.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Hylocomium splendens
Beskrevet av
(Hedw.) Schimp.
Rødlistestatus i Norge
LC – Livskraftig

Utbredelse

Etasjemose finnes i hele landet fra lavlandet og opp i fjellet. Den er spesielt vanlig på litt fuktig skogbunn hvor den kan danne store tepper. I fjellet og i arktiske områder er dannelsen av årsegment mindre tydelig, og her vokser den også i mer kompakte matter.

Bruk

Etasjemose har vært mye brukt til tetting av trehus (se veggmose). Den har også blitt samlet inn for kjemisk analyse, som bioindikator og kartlegging av luftforurensing (tungmetaller, geokjemisk kartlegging).

Formering

Hos etasjemose dannes de hannlige kjønnsorganene (anteridium) og hunnlige kjønnsorganene (arkegonium) på siden (ikke spissen) av moseplanten. Dette kalles pleurokarp vekstform, til forskjell fra akrokarp vekstform hvor kjønnsorganene sitter på spissen av planten.

Sporofytten sitter på stengelen på fjorårets etasje.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

Faktaboks

etasjemose
Hylocomium splendens
Tidligere vitenskapelig navn
Hypnum proliferum L. ex Brid., Hypnum splendens Hedw., Hylocomium proliferum (L. ex Brid.) Lindb.
Artsdatabanken-ID
104642
GBIF-ID
2679696

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg