Astrakan er et felles navn på tre forskjellige eplesorter med middels store epler. Sortene har ikke felles opphav, men er nærmere beslektet andre eplesorter.

Rød astrakan er en svensk eplesort kjent fra før 1780. Det er en middels stor frukt med hvitt, fint, mørt og saftig kjøtt. Eplene modnes i september og har en holdbarhet på noen uker. Arten er svært godt egnet som bordfrukt, men begynner å bære seint og er noe varierende i fruktsetting. Treet setter blomster tidlig på året og bestøves av andre tidligblomstrende sorter. Treet vokser kraftig i starten, men avtar i vekst etterhvert. Sorten er svært hardfør, men er noe utsatt for frukttrekreft og skurv.

Hvit astrakan er en svensk eplesort fra 1700-tallet med mulig opphav i russiske eplekjerner. Det er en middels stor frukt med hvitt, fint og saftig kjøtt som kan få et glassaktig utseende, og den kalles derfor også glasseple. Den brukes som bordfrukt i sesongen, har en syrlig og god smak, men kort holdbarhet. Treet har svak til middels svak vekst, bærer frukt tidlig og årlig. Sorten herdig, men er mottagelig for skurvteger, frukttrekreft og gul monilia

Gyllenkroks er en svensk eplesort fra ca 1840. Det er en middels stor frukt med fint, hvitt, løst og saftig kjøtt, søt smak og syrlig aroma. Eplene høstes i august-september og har kort holdbarhet. De brukes hovedsakelig som bordfrukt. Treet har svak til middels vekst og bærer tidlig, rikt og årlig. 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.