astrakan

Artikkelstart

Astrakan er et felles navn på tre forskjellige eplesorter med middels store epler. Sortene har ikke felles opphav, men er nærmere beslektet andre eplesorter.

Faktaboks

Uttale
ˈastrakan

Rød

Astrakan rød
Astrakan rød
Lisens: CC BY SA 3.0

Rød astrakan er en svensk eplesort kjent fra før 1780. Det er en middels stor frukt med hvitt, fint, mørt og saftig kjøtt. Eplene modnes i september og har en holdbarhet på noen uker. Arten er svært godt egnet som bordfrukt, men begynner å bære seint og er noe varierende i fruktsetting. Treet setter blomster tidlig på året og bestøves av andre tidligblomstrende sorter. Treet vokser kraftig i starten, men avtar i vekst etter hvert. Sorten er svært hardfør, men er noe utsatt for frukttrekreft og skurv.

Hvit

Astrakan hvit
Astrakan hvit
Lisens: CC BY SA 3.0

Hvit astrakan er en svensk eplesort fra 1700-tallet med mulig opphav i russiske eplekjerner. Det er en middels stor frukt med hvitt, fint og saftig kjøtt som kan få et glassaktig utseende, og den kalles derfor også glasseple. Den brukes som bordfrukt i sesongen, har en syrlig og god smak, men kort holdbarhet. Treet har svak til middels svak vekst, bærer frukt tidlig og årlig. Sorten herdig, men er mottagelig for skurv, teger, frukttrekreft og gul monilia.

Gyllenkroks

Astrakan gyllenkroks
Astrakan gyllenkroks
Lisens: CC BY SA 3.0

Gyllenkroks er en svensk eplesort fra ca 1840. Det er en middels stor frukt med fint, hvitt, løst og saftig kjøtt, søt smak og syrlig aroma. Eplene høstes i august-september og har kort holdbarhet. De brukes hovedsakelig som bordfrukt. Treet har svak til middels vekst og bærer tidlig, rikt og årlig.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg