Artiskokk. Den nederste delen av de kjøttfulle bladene spises. Artiskokkbunnen («artiskokkhjertet») synes på snittet.

Opplysningskontoret for Frukt og Grønnsaker. begrenset

Artiskokk, en kulturform av kardon, kurvplante fra middelhavslandene. 1–2 m høy, med lange, flikete, tornete blad, ca. 10 cm brede blomsterkurver og vakre, blå blomster. Kurvdekkbladene og blomsterbunnen er tykke og kjøttfulle og brukes som grønnsak. Kokes eller ovnbakes. Grønne eller lilla typer. Vanlig dyrket så langt nord som i Skåne, i Norge har den vært dyrket i gamle herskapshager.

Artiskokk inneholder ca. 2 mg vitamin C, 360 mg kalium, 2,4 g kostfiber, 85 % vann og 101 kJ tilført energi per 100 g spiselig vare. Inneholder dessuten bitterstoffet cynarin og karbohydratet inulin. Miniartiskokk er en liten type artiskokk.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.