Anaerob ammoniumoksidasjon er en prosess der uorganisk nitrogen i form av ammonium og nitritt blir omdannet til dinitrogen (N2). Prosessen er en viktig del av det globale nitrogenkretsløpet.

Faktaboks

Også kjent som

anammoks

Prosessen utføres av en gruppe bakterier som lever i vann eller jord uten oksygen (anaerobt).

Landbruk og befolkningsvekst gir store mengder nitrogen i avløpsvann som må fjernes for å hindre eutrofiering og algevekst. Anammoksbakterier er autotrofe, og selv om de vokser sakte, kan de brukes til å fjerne nitrogen i renseanlegg.

Planktomyceter

Planctomyceter er en gruppe bakterier som lever i vann og som driver med anaerob ammoniumoksidasjon. I prosessen blir ammonium (NH4+) og nitritt (NO2-) omdannet til dinitrogen (N2) og vann (H2O).

Bakteriene har en egen organelle hvor anaerob ammoniumoksidasjon foregår. Dette kalles et anammoksosom. Det er omgitt av en membran bestående av en spesiell type lipider kalt ladderaner.

I reaksjonen blir det dannet både hydrazin og hydroksylamin som mellomprodukter. Begge er giftige. Ladderaner som omgir anammoksosomene har en viktig funksjon i å isolere disse mellomprodukter i egne reaksjonsrom i bakteriecellen.

Hydrazin blir omsatt til nitrogengass (N2) samtidig som det avgis fire protoner (H+) som blir brukt til å lage ATP, katalysert av enzymet ATP-syntase. Det avgis også fire elektroner (e-) som blir brukt i reduksjonen av nitritt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg