ladderaner

Artikkelstart

Ladderaner er en type lipider (fett) som inneholder to eller flere ringer med syklobutan i enden av fettsyrene, og som finnes i membraner til anaerobe ammoniumoksiderende bakterier (anammoksbakterier). Syklobutaner danner firkantede ringer som minner om stigetrinnene i en aluminiumsstige (engelsk ladder) som danner firkanter. Ringene med syklobutan gjør at fettet danner en usedvanlig tettpakket diffusjonstett barriere som er en viktig bestanddel i membranen til anammoksomer, som finnes i en divisjon med bakterier kalt planktomyceter (Planctomycetes) i gruppen planktobakterier.

Navnsetting og kjemi

Ladderaner har navnsetting hvor mange påfølgende ringer (n) som følger etter en syklobutanring, 4-ladderan inneholder fire syklobutanringer i trekkspillform (n=3). Syklobutan (C4H8) som danner et kvadratisk molekyl hører med til gruppen sykloalkaner. I ladderaner er det flere slike ringer koblet sammen.

Ladderan med fire syklobutanringer og syregruppen i fettsyren (COO-) danner esterbinding med en av de tre hydroksylgruppene i glycerol.

Planktomyceter

Planktomyceter er bakterier med spesielle egenskaper. Bakteriene er prokaryoter og har ut fra definisjonen ikke celleorganeller slik som eukaryotene. Allikevel har planktomycetene en organellelignende struktur kalt anammoksosom med ladderaner i membranen. Navnet myceter blir vanligvis brukt om sopp, men planktomyceter er bakterier, ikke sopp.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg