Amylalkohol er et fellesnavn på flere alkoholer som er isomere, og på blandinger av disse. De har alle molekylformel C5H11OH.

Vanligvis brukes navnet om gjæringsamylalkohol, som utvinnes av fuseloljen fra destillasjon av sprit. Den er en blanding av iso-amylalkohol, 3-metyl-1-butanol, og såkalt aktiv amylalkohol, 2-metyl-1-butanol. Den er en fargeløs væske med kokepunkt på ca. 130 °C. Dampene lukter ubehagelig og fremkaller hoste og hodepine.

Amylalkohol brukes mye i teknikken som løsemiddel. Eddiksyreesteren, amylacetat, brukes i lakkindustrien. Flere andre amylestere er velluktende og brukes til fabrikasjon av essenser og lignende.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.