svepeflagellater

Arten Emiliania huxleyi, en kalkflagellat, fotografert i scanning-elektronmikroskop. Her gjengitt ca. 5400 ganger forstørret. Arten finnes i alle hav.

Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Svepeflagellater er en gruppe alger. De er flagellater med to flageller, et haptonema (heftetråd), og to gyldenbrune kloroplaster. Svepeflagellatene lever hovedsaklig i havet.

Faktaboks

Også kjent som
Haptophyta

Viktige arter er Emiliania huxleyi, Phaeocystis pouchetii og de giftige flagellatene Prymnesium parvum, Prymnesium polylepis (tidligere C. polylepis) og Chrysochromulina leadbeateri.

Systematikk

I biologisk systematikk regnes svepeflagellatene som en divisjon (tilsvarer rekke).

Variasjon

Chrysochromulina har to flageller, merket f. Tråden merket h er haptonema som av denne arten brukes til å fange mat, og som av andre grupper brukes til å feste cellen til et underlag.

Hos undergruppen coccolithophorider (kalkflagellater) er celleoverflaten dekket med kalsifiserte organiske skjell, men mange av artene har mistet evnen til kalkutskillelse.

Mange av flagellatene har derimot organiske skjell, som er artspesifikke og som trenger verifisering i elektronmikroskop for sikker artsbestemmelse.

I klassen Pavlovophyceae mangler flagellatene de typiske organiske skjellene på celleoverflaten.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg