Fuglehunder, hunderaser som brukes, eller har vært brukt, til fuglejakt. Hundene søker opp og henter byttet til jegeren.

Fuglehundene grupperes etter måten de jobber eller brukes, og det skilles mellom  støtende fuglehunder, stående fuglehunder og apporterende fuglehunder med sine undergrupper. Fuglehundene er delt i to grupper på utstillinger: stående ( f.eks settere, vorstehere) og apporterende (f.eks spanielsretrievere).

Dette er hunder som søker etter fugl innenfor skuddhold. Hunden løper frem og tilbake foran jegeren støter opp fuglen (jager opp fuglen) slik at jegeren kan skyte den. Når fuglen er skutt kan hunden hente byttet.

De støtende fuglehundene kan deles i to grupper; spaniels og vannhunder.

Stående fuglehunder er hunder som søker opp fuglen og tar stand inntil jegeren kommer på skuddhold. Da får hunden beskjed om å reise fuglen slik at den flyr opp og jegeren kan skyte fuglen. Deretter apporterer hunden byttet. Stående fuglehunder kan også deles inn i engelske og kontinentale fuglehunder. 

Raser som oftest brukes på jakt og prøver er de engelske fuglehundene. Dette er:

Dette er en stor gruppe med mange forskjellige raser. Noen av disse finner vi på jakt og prøver f.eks vorsteh, vizla, spinone, weimaraner, münsterländer og breton.

Dette er raser som sitter sammen med jegeren og henter byttet etter at det der skutt. Disse rasene brukes ofte på andejakt. Rasene er:

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.