Skolebarn

Alle barn mellom 6 og 14 år har etter loven rett på gratis og obligatorisk skolegang i Den sentralafrikanske republikk. Manglende lønnsutbetalinger til lærere og flere år med krig har imidlertid ført til et betydelig fall i andelen barn i grunnskolen. Drøyt 40 prosent av den voksne befolkningen i Den sentralafrikanske republikk er analfabeter.

Av .
Lisens: CC BY 2.0

Den sentralafrikanske republikk har 5 990 855 innbyggere (2020), og årlig befolkningstilvekst er omkring 2 prosent (2020). Fødsels- og dødsratene er høye, henholdsvis 33 og 12 promille (2020), noe som gir en «ung» befolkning: 40 prosent er under 15 år, og kun 3,5 prosent er 65 år og eldre. Gjennomsnittlig levealder er for kvinner er 55,7 år og for menn 52,7 år (2020).

Befolkningstettheten er 7,38 innbyggere per kvadratkilometer. Størstedelen av befolkningen lever i de sørlige og vestlige deler av landet. 42 prosent bor i tettbygde strøk. Største by er hovedstaden Bangui med 889 000 innbyggere (2020).

Etniske grupper

Baaka
Ba'aka eller aka-kvinne med barn fra Den sentralafrikanske republikk.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Befolkningen består av en rekke etniske grupper med til dels meget forskjellige språk, kultur og samfunnsformer. Største folkegrupper er gbaya (33 prosent), som lever i øst, og banda (27 prosent), som lever i landets sentrale deler. I sørøst lever azande og nzakara, i nord lever ulike muslimske folk, blant annet sara og runga. Ngbandi, en gruppe fisker- og handelsfolk (inkluderer blant annet sango) som lever langs Oubangui-elven i sør.

Religion

80 prosent av landets befolkning identifiserer seg som kristne (de fleste av disse protestantiske eller katolikker), mens drøyt 15 prosent er muslimer (i hovedsak sunnimuslimer). Fem prosent regnes som animister, men de fleste kristne og muslimer har klare innslag av animisme i sin tro.

Språk

Fransk er offisielt språk. Det mest utbredte folkemålet er sango, som også benyttes som lingua franca. Et annet utbredt språk er zande (azande). Begge tilhører niger-kongo-språkfamilien.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg