Advokat med møterett for Høyesterett er en tittel brukt av og på advokater som har lov til å føre saker for Høyesterett.

Denne ordningen finnes for å forsikre Høyesterett om at prosessfullmektigene er kompetente, siden Høyesterett behandler prinsipielt viktige saker hvor avgjørelsene vil kunne få betydning langt utover den konkrete saken.

Vilkår

For å få tillatelse til å møte som advokat for Høyesterett må det sendes en søknad, der søkeren ifølge domstolloven for det første må godtgjøre at hen har advokatbevilling. For øvrig stilles de samme krav til advokater med møterett for Høyesterett som til alle advokater, bortsett fra at kravet til relevant praksis som advokatfullmektig, dommerfullmektig, dommer med mer er tre og ikke to år (se advokat).

De som har møterett, kan kalle seg «advokat med møterett for Høyesterett» eller «advokat (H)». De som ikke har slik møterett, kan etter søknad likevel få tillatelse til å møte som prosessfullmektig for Høyesterett.

Historikk

Høyesterettsadvokat (forkortet h.r.advokat) var fram til 1978 tittelen på en advokat som hadde møterett for Høyesterett. Tittelen opphørte ved en endring av domstolloven i 1978 og ble da forandret til «advokat med møterett for Høyesterett». Forandringen av tittelen var noe omstridt. De som allerede hadde tittelen før endringen, fikk beholde den.

Tittelen brukes også i Danmark («møderet for Højesteret»).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

  • LOV-2021-06-04-55 fra 01.12.2021, LOV-2021-06-18-127 fra 01.07.2021 (domstolloven)

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg