adamitter

Gravering fra 1700-tallet.
Adamitter blir arrestert i Amsterdam
Av .

Artikkelstart

Adamitter var en nedsettende betegnelse på tilhengere av ulike religiøse sekter som skal ha søkt å vende tilbake til uskyldstilstanden som hersket i Edens hage før syndefallet. De skal derfor ha opptrådt nakne som Adam og Eva, og ble ofte beskyldt for å praktisere fri sex. Vår kunnskap om disse sektene er mangelfull og stammer fra deres motstandere.

Faktaboks

Uttale
adamˈitter

Den tidligste vi kjenner er en gnostisk preget sekt i Nord-Afrika på 100- og 200-tallet. Vår kjennskap til dens praksis stammer fra Augustin, som forteller at adamittene levde et lovløst liv. I høymiddelalderen (cirka 1100–1300) ble betegnelsen adamitter også brukt som harselerende betegnelse på tilhengerne av flere av de religiøse bevegelsene som Den katolske kirken anså som kjetterske (katarer, valdensere).

Også flere senere sekter og grupperinger er blitt betegnet som adamitter, blant annet en bevegelse i Nederland på 1200-tallet og flere sekter som oppsto i Böhmen på 1400-tallet (taboritter, pikarder). Disse skal i ulik grad ha tatt avstand fra organisert kristendom og fikk også ord på seg for å praktisere fri kjærlighet og «hellig» nakenhet. Pikardsekten ble slått ned av husitten Ziska i 1421.

En ny adamittisk sekt oppsto i Böhmen sent på 1800-tallet. Tilhengerne skal ha levet vanlige liv til daglig, men ha vært nakne ved sine nattlige sammenkomster. Denne ble forbudt i 1849.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg