Katarer, religiøs bevegelse; middelalderens første store kjettergruppe (vranglærere, ordet kjetter er avledet av katarer), oppstod tidlig på 1100-tallet på Balkan. Den hadde et dualistisk preg, og knyttet an til eldre dualistiske tradisjoner i kristendommen (især de såkalte bogomiler). Katarene spredte seg til Sør-Europa, især til Italia og til Frankrike (se albigensere), men også til Rhinland og til England.

I den tidligste fasen forfektet katarene en moderat dualisme, og la mer vekt på idealene om fattigdom og om fri forkynnelse uavhengig av det kirkelige hierarki. Utover på 1100-tallet ble de dualistiske trekkene sterkere fremhevet, og katarene stod dermed også tydeligere frem som kjettere i forhold til kirkens lære og praksis. Det hellige ble forbundet med det åndelige, og det materielle ble betraktet som noe ondt som måtte unngås så langt som mulig. Dette kunne man klare gjennom radikal askese. Katarene skulle ikke spise kjøtt, og avstå fra enhver seksuell omgang. Den materielle verden var skapt av Satan, Det gamle testamentes gud. Kristus ble betraktet som en engel som hadde forkynt den sanne lære, men historien om hans lidelse ble avvist som en illusjon. Læren om sjelevandring spilte en viktig rolle; når et menneske ble tatt opp i katarbevegelsen, ble dets sjel renset og ført tilbake til himmelen.

Katarene holdt et eget kirkemøte i nærheten av Toulouse i 1167. Her ble den radikale profilen bekreftet. De bygde ut et eget biskophierarki, og trakk et klart skille mellom medlemmer (perfecti) og sympatisører (credentes). Fra begynnelsen av 1200-tallet ble især de sørfranske katarene, som var de best organiserte, utsatt for systematisk forfølgelse fra pave Innocens 3 og den franske kongen (Albigenserkorstoget). Fra midt på 1200-tallet var katarene radikalt svekket, men levde videre i små og isolerte miljøer i Sør-Frankrike til 1330 og i Italia til 1412.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.