Jacques Boucher de Crèvecoeur de Perthes

Jacques Boucher de Crèvecoeur de Perthes var en fransk geolog, arkeolog og allsidig forfatter. Han er mest kjent for å ha bidratt til å grunnlegge studiet av paleolitikum da han påviste tidlige funn av mennesket i Europa (se Acheuléen). Hans teorier ble regnet som kontroversielle, blant annet fordi mange på denne tida regnet at verden ble skapt i år 4004 før vår tidsregning, i henhold til den irske erkebiskopen James Ussher sin kronologi basert på Bibelen.

Boucher de Perthes var den eldste sønn av Jules Armand Guillaume Boucher de Crevecoeur, botaniker og toller, og Etienne-Jeanne-Marie de Perthes. I 1802 begynte han i tollvesenet, og i 1825 ble han direktør for tollstedet i Abbeville, hvor han ble resten av livet. I tillegg til de arkeologiske studiene skrev Boucher de Perthes romaner og reisebeskrivelser, blant annet Voyage en Danemark, en Suède, en Norvège etc. (1858).

Gjennom sine undersøkelser av de kvartære gruslagene i Sommedalen bidro Boucher de Perthes til å grunnlegge studiet av paleolitikum. I Sommedalen ble det på 1830-tallet funnet steinredskaper og utdødde dyr i samme stratigrafiske lag. Boucher de Perthes mente at funnene var samtidige, og at de tilhørte en foregående menneskerase som ble utslettet av en massiv flodbølge eldre enn syndfloden. Gud hadde deretter skapt en ny menneskerase. 

Da Boucher de Perthes i 1847 presenterte sine funn, i Antiquitès celtiques et antediluviennesble han møtt med vantro av det vitenskapelige samfunnet. Det var ikke før i 1859, samme år som Charles Darwins Artenes opprinnelse ble publisert, at Boucher de Perthes teori om funnenes høye alder ble bekreftet av en gruppe fremstående britiske forskere og av geologen Charles Lyell. Dette på bakgrunn av de geologiske omstendighetene i sammenheng med funnene. Boucher de Perthes funn ble nå en del av den vitenskapen som søkte å motbevise den kristne skapelsesberetningen

  • Trigger, Bruce G 2006: A history of archaeological thought. Andre utgave. Cambridge University Press. Finn boken i Bibsys.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.