En gruppe soldater fra Royal Irish Rifles i en grøft under slaget ved Somme. Datoen er antatt å være 1. juli 1916, den første dagen ved Somme, og enheten er muligens 1. bataljon Royal Irish Rifles (25. Brigade, 8. divisjon).
Av /Imperial War Museums.

Artikkelstart

Somme er en 245 km lang elv i det nordlige Frankrike som renner gjennom departementene Somme og Aisne i regionen Hauts-de-France.

Faktaboks

Uttale
såm

Den har sine kilder om lag 10 km nordøst for Saint-Quentin. Elven har et buktet løp i den øvre delen, nedenfor Amiens løper den mot nordvest i en bred, åpen dal, til dels gjennom store myrområder. Somme munner ut i Den engelske kanal ved byen St.-Valéry-sur-Somme.

Elven følges av en 155 km lang sidekanal og har kanalforbindelse nordover til Escaut (Schelde) og sørover til Oise, bielv til Seine.

Slagene ved Somme

Under første verdenskrig ble det utkjempet to store slag i områdene rundt elven Somme mellom franske og britiske styrker på den ene siden og tyske styrker på den andre.

Det første store slaget fant sted mellom 1. juli og 18. november 1916. Øverstkommanderende for den britiske ekspedisjonsstyrken, Douglas Haig, planla å angripe de tyske stillingene ved byen Albert nord for Somme. Haig ønsket å bruke konsentrert artilleriild for å bryte gjennom de tyske frontlinjene, men denne strategien lyktes ikke og de tyske styrkene viste seg å være i stand til å yte betydelig motstand. Bare ved slagets første dag skal nesten 20 000 britiske soldater ha blitt drept, mens over 35 000 skal ha blitt såret. Slaget fortsatte til 18. november, og da hadde de franske og britiske styrkene klart å flytte frontlinjen 12 km nordover. Slaget ved Somme i 1916 var et ekstremt blodig slag med enorme tap på begge sider. Det er anslått at mer enn én million soldater ble drept eller såret under kampene, der rundt 206 000 britiske og 67 000 franske soldater mistet livet, mens antallet døde på tysk side var rundt 170 000.

Et nytt slag fant sted mellom 23. mars og 5. april 1918. I dette slaget satte tyskerne inn soldater som hadde blitt hentet inn fra østfronten etter Brest-Litovsk-freden. Tyskerne forsøkte å bryte gjennom den fransk-britiske frontlinjen, men lyktes ikke og den tyske fremrykningen ble stoppet nord for Amiens.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg