ablasjon (teknikk)

Artikkelstart

Ablasjon er fjerning av overflatemateriale gjennom fordampning, avskalling, smelting eller andre erosjonsprosesser.

Faktaboks

Uttale
ablasjˈon
Etymologi
av latin ‘ført bort’

Ved å utnytte fenomenet ablasjon kan en kjøle og beskytte mekaniske deler fra å bli ødelagt av ekstremt høye temperaturer. For eksempel blir romfartøyer og satellitter som går inn i atmosfæren fra rommet, utstyrt med varmeskjold med ablative egenskaper for å beskytte de (det) som er i romskipet (satellitten) mot å bli utsatt for overoppheting.

Den varmebeskyttende virkningen er summen av faseforandring og kjemisk omforming av overflatematerialet i tillegg til at varmestrømmen innover reduseres som følge av at ablasjonsprodukter blir presset ut til det omkringliggende mediet. Varmebeskyttelse ved hjelp av ablasjon kan beskrives som en offermetode siden overflatearealet blir delvis ødelagt (ofret) i den hensikt å opprettholde akseptable varmeforhold i det objektet som skal beskyttes. Varmeskjoldet, som også kalles for ablator, kan i tillegg isolere mot varmeinntrengning gjennom at overflatematerialet til en viss grad blir forkullet. At varmeskjoldet blir ødelagt innebærer også at det normalt bare kan brukes én gang.

Bruk av ablative teknikker har en rekke fordeler sammenlignet med andre metoder for varmebeskyttelse, som for eksempel konvensjonelle kjøleteknikker basert på konveksjon og borttransportering av varme. Den viktigste fordelen er at den er en selvregulerende prosess i og med at endringen i ablasjonsraten avhenger av trykk og temperatur av gassen som flyter langs overflaten.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg