ablative materialer

Artikkelstart

Ablative materialer er materialer der overflaten kan spaltes av. Slike materialer brukes som varmeskjold for å beskytte raketter og romfartøy utsatt for sterk oppvarming. I tillegg benyttes de som beskyttelse mot laserstråler. I senere år har man benyttet ablative materialer til å fremstille nanostrukturer og overflater med spesielle egenskaper, for eksempel frastøting av vann eller kontroll av kjemiske reaksjoner.

Ablasjon betyr å ta bort, så man tar altså bort deler av ablative materialer ved ablasjon. Man deler gjerne inn i tre ulike typer ablative materialer som fremstilles ved:

Sublimasjon oppstår for eksempel under visse betingelser ved oppvarming av polytetrafluoretylen, som tar opp varmeenergi helt til sublimasjon inntreffer. Noen materialer tar opp varme til de begynner å forkulle, og deretter inntreffer kjemiske reaksjoner med utvikling av gass. Fiberarmert fenol- og epoksyplast brukes i slike ablative materialer. Varmeekspanderende eller intumescente materialer utvider sitt volum når temperaturen øker, og til slutt blir denne volumøkningen så stor at noe av overflaten spaltes av.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg