Skriftens navn 'sawndip' skrevet med tegn

Sawndip med tegnskrift av Pål Johansen. CC BY SA 3.0

Tegnet for 'risåker' med zhuang tegnskrift

'risåker' av Pål Johansen. CC BY SA 3.0

Zhuang-tegnskrift er en skrift basert på kinesiske tegn som i det minste siden Tang-dynastiet (618–907) har det vært brukt til å skrive Tai-språket zhuang. Dette språket snakkes hovedsakelig i Guangxi Zhuang autonome region i Kina og omkringliggende provinser.

Navnet på skriften på zhuang er sawndip,' rå skrift'.

I dag brukes hovedsaklig et modifisert latinsk alfabet, se

Skriften er bygget opp etter følgende hovedprinsipper:

  1. Kinesiske tegn ble brukt fonetisk uavhengig av tegnets betydning på kinesisk: for eksempel ble det kinesiske tegnet for 'velstående' 隆 som har kinesisk uttale lóng skrevet med transkripsjonssystemet pinyin, brukt zhuang-ordet 'onkel', med en lignende uttale som skrives lungz med moderne zhuang rettskrivning med latinske bokstaver.
  2. Kinesiske tegn ble brukt for sin betydning, uavhengig av den kinesiske uttalen, for å gjengi samme betydning på zhuang: for eksempel ble det kinesiske tegnet for 'fisk' 魚med kinesisk uttale yú brukt for å skrive ordet 'fisk' på zhuang hvor det uttales bya.
  3. Man lagde nye tegn etter kinesisk mønster, med en betydningsbærende del og en del som viste uttalen enten ifølge kinesisk eller zhuang uttale av tegnet slik det er beskrevet i punkt 1 og 2 ovenfor: for eksempel tegnet satt sammen av det kinesiske tegnet for risåker (田) og tegnet for 'det' 那som uttales nà på kinesisk og til sammen gir tegnet for zhuang-ordet naz som betyr 'risåker'. Dette tegnet er vist som bilde.

Tegnskriften var ikke standardisert og man kan finne forskjellige løsninger og tegnvalg hos forskjellige skrivere. Selv om det har kommet to rettskrivninger med latinske bokstaver, er tegnskriften fremdeles i bruk og flere og flere av tegnene legges inn i nyere utgaver av Unicode.

Ordboken som ble utgitt i 1989 har over 10 000 tegn.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.