Faktaboks

Zayn

Zain Javadd Malik

Født
12. januar 1993, Bradford, Storbritannia
Zayn Malik i 2015.
.
Lisens: CC BY SA 3.0

Zayn er en britisk sanger og låtskriver, oppvokst i Bradford. Han er tidligere medlem av One Direction.

Zain Malik ble først kjent i 2010 gjennom den britiske versjonen av talentkonkurransen The X Factor, hvor han ble valgt ut som et av medlemmene til boybandet One Direction. Malik forlot One Direction 25. mars 2015, og ga ut sitt første soloalbum, Mind of Mine, nøyaktig ett år senere. Albumet toppet listene i land som Canada, Norge, Storbritannia og USA. Zayn ble tildelt prisen som beste nye artist under American Music Awards i 2016, samt under Billboard Music Awards i 2017.

Gjennombrudd

Zayns store gjennombrudd som soloartist kom allerede med førstesinglen fra debutalbumet, Pillowtalk, sluppet i januar 2016. Det nådde andreplass på VG-lista. Sangen er musikalsk forankret i en hybrid av moderne R&B og rockeballade, med vokal i høyt register og et mangfold av elektroniske lyder og effekter. Musikkvideoen til Pillowtalk ble en av årets mest sette på YouTube i 2016, og kjennetegnes av surrealistiske drømmebilder og visuelle sjokkeffekter. Pillowtalk representerer et tydelig brudd med One Directions generelt uskyldige stil, ikke minst på grunn av et tekstlig innhold med åpenbare seksuelle referanser.

Musikkstil

Zayns musikkstil kan plasseres i grenselandet mellom pop, hiphop og moderne R&B. Han har blant annet samarbeidet med rapperen Lil Wayne på en remiks av Pillowtalk, og slapp også en single, I Don't Wanna Live Forever, sammen med Taylor Swift i desember 2016. Sistnevnte klatret til fjerdeplass på VG-lista. Zayn har pakistanske aner på farssiden og identifiserer seg også som muslim, noe som har manifestert seg musikalsk på sanger som Flower, hvor han synger på urdu i en stil assosiert med islamsk kultur. I november 2018 sa han at han ikke lengre identifiserte seg som muslim. I mars 2017 slapp Zayn singelen Still Got Time i samarbeid med den kanadiske artisten PartyNextDoor. I desember 2018 kom hans andre album Icarus Falls. Det floppet i alle land. Noe bedre gikk det med Nobody Is Listening (2021).

Albumdiskografi

  • Mind Of Mine (2016)
  • Icarus Falls (2018)
  • Nobody Is Listening (2021)

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg