Zayn

Zayn Malik i 2015.
.
Lisens: CC BY SA 3.0

Zayn er en britisk sanger og låtskriver, oppvokst i Bradford, England. Zain Malik ble først kjent i 2010 gjennom den britiske versjonen av talentkonkurransen The X Factor, hvor han ble valgt ut som et av medlemmene til boybandet One Direction. Malik forlot One Direction 25. mars 2015, og ga ut sitt første soloalbum, Mind of Mine, nøyaktig ett år senere. Albumet toppet listene i land som Canada, Norge, Storbritannia og USA. Zayn ble tildelt prisen som beste nye artist under American Music Awards i 2016, samt under Billboard Music Awards i 2017.

Faktaboks

også kjent som:

Zain Javadd Malik

Gjennombrudd

Zayns store gjennombrudd som soloartist kom allerede med førstesingelen fra debutalbumet, Pillowtalk, sluppet i januar 2016. Det nådde andreplass på VG-lista. Sangen er musikalsk forankret i en hybrid av moderne r&b og rockeballade, med vokal i høyt register og et mangfold av elektroniske lyder og effekter. Musikkvideoen til Pillowtalk ble en av årets mest sette på YouTube i 2016, og kjennetegnes av surrealistiske drømmebilder og visuelle sjokkeffekter. Pillowtalk representerer et tydelig brudd med One Directions generelt uskyldige stil, ikke minst på grunn av et tekstlig innhold med åpenbare seksuelle referanser

Musikkstil

Zayns musikkstil kan plasseres i grenselandet mellom pop, hiphop og moderne r&b. Han har blant annet samarbeidet med rapperen Lil Wayne på en remiks av Pillowtalk, og slapp også en single, I don't Wanna Live Forever, sammen med Taylor Swift i desember 2016. Sistnevnte klatret til fjerdeplass på VG-lista. Zayn har pakistanske aner på farssiden og identifiserer seg også som muslim, noe som har manifestert seg musikalsk på sanger som Flower, hvor han synger på urdu i en stil assosiert med islamsk kultur. I mars 2017 slapp Zayn singelen Still Got Time i samarbeid med den kanadiske artisten PartyNextDoor. I desember 2018 kom hans andre album Icarus Falls.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg