Faktaboks

Zaragoza
Uttale
þaraγˈåþa
Zaragoza
Zaragoza er Aragons hovedstad og største by.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Zaragoza er en by i Spania og hovedstad i provinsen Zaragoza i den autonome regionen Aragón. Byen ligger ved elva Ebro og har 674 997 innbyggere (2019) i bykommunen.

Zaragoza er et samferdsels- og handelssentrum med stor og mangesidig industri, blant annet fremstilling av elektromotorer, jernbanemateriell, tekstiler, konfeksjon, kunstgjødsel og foredlede landbruksvarer.

Zaragoza er sentrum for hele det rike jordbruksområdet langs Ebros dal, og har hatt en rask befolkningsvekst, særlig etter 1950. Byen forsynes med energi fra vannkraftverk i Pyreneene, og med olje gjennom rørledning fra Rota ved Cádiz.

Zaragoza har erkebispesete og et universitet grunnlagt i 1474.

Catedral de la Seo er en gotisk katedral fra 1300-tallet og Nuestra Señora del Pilar er en valfartskatedral fra slutten av 1600-tallet som blant annet har freskomalerier av Goya. En stor del av bymurene, delvis fra maurisk tid, er ennå bevart.

Zaragoza ble grunnlagt som en keltisk by, var romersk militærkoloni under Augustus og ble senere erobret av visigoterne. Byen var hovedstad i et maurisk rike (715–1015), erobret av Alfonso 1 i 1118 og var hovedstad i Aragonia frem til 1479.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg