Faktaboks

Yayoi Kusama
Født
22. mars 1929, Nagano, Japan
Tone Hansen i Mirror Room
Fra utstillingen I uendeligheten, Henie Onstad Kunstsenters store presentasjon av Yayoi Kusamas kunst. Direktør Tone Hansen inne i Mirror Room (Pumpkin).
Av .

Yayoi Kusama er en japansk billedkunstner. Hun er kjent for et særegent visuelt uttrykk der sterke farger, mønstre og prikker, eller «polkadotter», er sentrale elementer. Kusama benytter en rekke teknikker i framstillingen av sine karakteristiske og hallusinatoriske installasjoner og «evighetsmatriser», fra skulptur til romlige konstruksjoner av speil, fargeflater og lyseffekter. Hun er også kjent for psykedeliske filmer, performance-arbeider, happenings og motedesign så vel som mer tradisjonelle uttrykk som tegning og maleri.

Kusama utdannet seg i tradisjonelt japansk maleri ved kunst- og håndverksskolen i Kyoto før hun flyttet til New York i 1958, og ble en del av avantgardescenen der i 1960-årene. Hun ble tidlig påvirket av abstrakt ekspresjonistisk maleri og den amerikanske popkunsten så vel som surrealisme og outsiderkunst eller såkalt art brut.

I 2016 ble Kusama presentert i bredt format på Henie Onstad Kunstsenter, i utstillingen Yayoi Kusama. I uendeligheten. Kistefos museum og skulpturpark eier verket Shine of Life, installert i skulpturparken i 2019.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg